От утре - 11 ноември, у нас ще може да

...
От утре - 11 ноември, у нас ще може да
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

От на следващия ден - 11 ноември, у нас ще може да се издава зелен документ за хора с потвърдено съществуване на антитела за ковид. Какви са критериите за документа - тематиката в " Денят стартира " разяснява проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя изясни, че има три съществени групи хора, за които ще важи зеленият документ, публикуван въз основа на антитела.

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, създали са го у дома, той е бил позитивен и като едни съзнателни жители, те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко положение, незабавно са признати болница, лекувани са и затова не са влезнали в националната система с тест, а са преболедували съществено и си имат антитела.

Третата група

Това са тези, които както се споделя, са го изкарали на крайник - тяхната среща с вируса е протекла асимптомнно, само че и те имат антитела.

Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката демонстрира, че е допустимо за три месеца да има изменение в антителата, по-късно би трябвало още веднъж да се тестват, изясни проф. Аргирова.

Относно типовете проби за антитела, тя изясни, че съществува общоприета проба на СЗО, с която всички се съпоставят. Ако общоприетата проба е 100 единици, а пробата ви дава 10, вие ще би трябвало да умножите по 10 в тази ситуация, в случай че пробата ви дава 1,5 ще умножите по толкоз, доколкото стане 100. В България е признато единицата за брой антитела да бъде 150, добави проф. Аргирова.

Такъв тип зелен документ към този момент се издава в Австрия, следва да се вкара и в Швейцария.

Това е ужасно значимо за здравните заведения, където огромна част от личния състав прекара коронавирус, изясни проф. Аргирова.

Тя разяснява и въпроса за използването на трета доза ваксина, което е публично позволено за препаратите на " Пфайзер " и " Модерна ", като за първия тип се ползва половин трета доза, а при " Модерна " - цяла.

Може да се приложи трета доза даже, в случай че сте имунизирани с " Астра Зенека ", добави проф. Аргирова.

Всички ваксини оказват помощ на всички вирусни разновидности - не се съмнявайте в това, акцентира тя.

Проф. Аргирова призна, че е допустимо е да възникне нов тип на коронавирус у нас. Никак не ми се желае това да се случва, към този момент сме с делта и делта плюс, непрестанно се секвенират проби, добави експертът.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР