"От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и

...
"От управляващите очакваме не мнение, че СЕМ е добър и
Коментари Харесай

ГЕРБ носят отговорност за свободата на словото!

"От ръководещите чакаме не мнение, че Съвет за електронни медии е добър и не би трябвало да се пипа, а да предложат ограничения - по какъв начин тази ранглиста да върви нагоре. Докладът ще мине, само че кой носи отговорност за свободата на словото? Не са ли ГЕРБ? ", попита зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Антон Кутев от парламентарната естрада.

Депутатите одобриха доклада на Съвет за електронни медии. През миналата година Съвет за електронни медии е направил наблюдаване на радио и телевизионни стратегии в размер на 28 498 часа, се показва в доклада на Съвета за 2017 година "За " доклада гласоподаваха 85 народни представители, "против " - 38 и "въздържали се " - 38, с което той бе признат. Контролът се е осъществил върху 161 стратегии. От тях телевизионните са 89, а радиопрограмите - 72. Сред по-важните акценти през отчетния интервал са изборът на общоприет шеф на Българската национална телевизия, посредническата роля в постигането на съглашение сред Българското национално радио и "Музикаутор " за споразумяване на права за лъчение на музикални съглашения, подписаното съглашение за промени в Критериите за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото или общественото развиване на децата. От Съвет за електронни медии регистрират още профилиран мониторинг по време на предизборната акция за народни представители за интервала от 24 февруари до 26 март 2017 година Наблюдението регистрира за първи път присъединяване на мъже и дами в безплатните предизборни прояви в процентно отношение. През 2017 година Съветът за електронни медии е направил мониторинг на събития с огромен публичен интерес, измежду които спешни събития и наблюдаване за съществуване на "език на омразата " в електронните медии.

Според Кутев няма държавна институция, която да се грижи за свободата на словото - Съвет за електронни медии е единствено отчасти такава.

"Това не е ли въпрос на всяко едно ръководство, в това число и на настоящето? От години насам ние установяваме, че сме зле и ще ставаме все по-зле ", разяснява Кутев.

Той е на мнение, че страната би трябвало по някакъв метод да регламентира наличието в медиите.

"Регламентацията, която имаме сега, е много остаряла, а светът в последните години много се промени ", акцентира той. По неговите думи имаме две публични медии, само че те са 3% от пазара.

"Какво вършим с останалите 97%? Те подсигуряват ли върховенството на закона, културното, просветителното и детското наличие - нищо такова не вършат. Нямат и задължението да го вършат, тъй като те работят за облага ", акцентира Кутев.

Той сложи и въпроса за финансирането на медиите.

"Целият рекламен пазар в България е по-малък, в сравнение с е бюджетът на двете най-големи малките екрани. Ако това е по този начин, за каква независимост на медиите приказваме? По финансирането на медиите в България има огромен проблем и по тази причина те стават подвластни ", сподели още националният представител.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР