От тях над 2000 модела имат аналог, регистриран и облаган

...
От тях над 2000 модела имат аналог, регистриран и облаган
Коментари Харесай

Край На Далаверата С Данъчните Автомобили!

От тях над 2000 модела имат аналог, регистриран и облаган като лек автомобил. С новото си предложение финансовото министерство желае да пресече откритата процедура да се купуват " данъчни " коли. Това са леки коли, на които се признава категория N1.

Това разрешава да бъдат регистрирани у нас като товарни и да заплащат доста по-нисък годишен налог. Разликата в облагането с техни аналози, регистрирани като елементарни леки коли, може да доближи до 100 пъти според от мощността на мотора и годината на произвеждане, аргументират се от финансовото министерство.

Примерите от време на време са фрапиращи. Дължимият налог на автомобил с мощ 140 к.с. доближава 400 лева, до момента в който при регистрацията му като товарен налогът пада под 10 лева, защото товароносимостта е под 1 звук. Още по-драстична е разликата при по-луксозните и по-мощни коли.

Модата на N1, с който се пестят налози, се наложи след рецесията от 2008 - 2009 година, когато продажбите на някои модели мощно дръпнаха нагоре освен поради отстъпките, давани от търговците, само че и поради данъчните облекчения, защото може да се употребяват като средство за бизнес.

Освен по-нисък локален налог компаниите можеха да употребяват данъчен заем, а поддръжката на колата се признава за разход. За да отговорят на характерния пазар у нас, производителите един през различен започнаха да пускат леки коли със документ за товарни, които се продават у нас изцяло законно.

Така те са налични освен за компании, а и за елементарните жители. Разви се и самобитен бизнес, при който леки коли без документ от производителя биваха преоборудвани, като се премахваха или добавяха седалки или преграждения. Стигна се до парадокса да се смъква един от защитните колани на задната седалка, с цел да се понижат местата с едно. Финансовото министерство възнамерява от следващата година да промени формулата за пресмятане на налога върху моторните транспортни средства, като включи и екологичен коефициент.

Той ще облекчава налога за притежателите на коли с екостандарт Евро 4 и нагоре и ще го утежнява за тези с по-ниска екокатегория. Очаква се налогът за старите коли над 15 години доста да се увеличи, а за новите, които отговорят на най-високите екостандарти, ще падне без значение от мощността им. Притежаването на Eвро 3 или катализатор към този момент няма да носи данъчна преференция нито за леките, нито за тежкотоварните коли и рейсовете, гласят новите текстове в Закона за локалните налози и такси.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР