От туристическия бранш очакват предстоящия летен сезон да бъде по-добър

...
От туристическия бранш очакват предстоящия летен сезон да бъде по-добър
Коментари Харесай

Ще плащаме ли повече за море тази година

От туристическия отрасъл чакат идния летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Оптимистичните прогнози са че, през лятото ще бъдат осъществени почти същия брой нощувки, както през доста мощния сезон 2019, преди пандемията от коронавирус. Ръст на туристи по родното Черноморие ще има от Централна Европа, Полша и Румъния. В бранша вършат опит да се привлекат и пазари, които загубихме през последните години.

Един от хотелите в курорта “Св. Св. Константин и Елена ” е отворен от началото на март. Предварителните прогнози са, че сезонът ще бъде добър, макар динамичната обстановка с резервациите.

" До в този момент ние знаехме юли месец какъв брой претовареност ще имаме, август, септември. Сега знаем една седмица напред, да ни кажа един ден напред, тъй като има доста платформи за записване. ", разяснява хотелиерът Атанас Карагеоргиев.
 
Хотелиерите споделиха, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се покачва фрапантно, макар инфлацията и скъпата електрическа сила.
 
Затова се мъчим да направляваме колкото може разноските си и в това време да не страда услугата. Най-големият ни разход са енергоносителите. Ние не знаем идващото ни зареждане с нафта на каква цена ще бъде. И за електричеството, и изобщо, показва Стела Деянова, хотелиер.
 
От сектора чакат гостите най-вече от България, Румъния и Полша, само че ще има туристи и от други страни.

" От Латвийските републики отново украинци и руснаци, които живеят в Латвия, Литва и Естония, там трите страни, от там идват много. Очакваме от азиатската част повече посетители да се появят, само че единствено чакаме. ", споделя още Карагеоргиев.
 istock istock
Очакванията са това лято английските туристи да се завърнат по българското Черноморие. Според предварителните данни растежът им ще е с близо 70%, по отношение на предишния сезон.

" Това не би трябвало да ни учудва, тъй като те не бяха чак толкоз доста тези туристи, само че главно те са ориентирани към Южното Черноморие. ", е мнението на проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

Освен войната в Украйна, от сектора ще се сблъскат и с други проблеми, които могат да доведат до отлив на туристи.

Защо хотелиерите се отхвърлят от олинклузива

Според проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара, главно са инфраструктурните проблеми,  които са свързани с някои поправки, които не престават, само че общо взето хотелиерите се готвят и считат, че в случай че изискванията останат същите, ще имаме добър сезон.
 
От сектора се надяват туристическата рекламата на България да помогне за привличането на туристи.

" В тази реклама ние би трябвало да акцентираме на това, че сме сигурна дестинация, безвредна дестинация, основали сме всички условия, само че въпреки всичко не можем да не отчетем това негативно въздействие на войната. ", добави проф. Маринов.
 Туристическият сезон в Слънчев бряг стартира едва
Според Стела Деянова България е изгубила два доста огромни пазара. Първо съветският, след това украинският. Сега и Израел. „ Това си мисля, че няма да се възвърне. Дай Боже, да свърши войната. ", счита хотелиерът.

Надеждите на сектора са за спокойна конюнктура през лятото и да няма произшествия, които да навредят на сезона.
Дали ще потръгнат нещата зависи и от това дали браншът и страната ще работят дружно за привличане на повече туристи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР