От „ЦСКА-София“ и „Спортфайв“ обещават на феновете и на столичани

...
От „ЦСКА-София“ и „Спортфайв“ обещават на феновете и на столичани
Коментари Харесай

ЦСКА-София се хвали с нов стадион, Радостин Василев отрича да е давал разрешение

От „ ЦСКА-София “ и „ Спортфайв “ дават обещание на почитателите и на столичани съвременно оборудване, което ще работи дейно през цялата година. Беше направено съпоставяне с другите два стадиона, чийто стандартизиран план ще бъде употребен за построяването на новото оборудване в Борисовата градина - в немския град Майнц и в унгарската столица Будапеща.

Представителят на немския оператор Щефан Хилер описа в детайли по какъв начин стадионът в Унгария действа освен като футболна сцена, а и като културно-развлекателен център, домакинстващ най-малко 220 събития годишно, в това число концерти, изложения, конференции. И уточни, че упоритостта на компанията е да ръководи възможния предстоящ нов стадион в София по същия модел.

„ Спортфайв “ планува цялостното разрушение на сегашния ст. „ Българска войска “ и създаване на напълно нова структура в рамките на актуалната " чаша ". Според показания проект строителството би трябвало да стартира на 1 април 2023 година и да завърши доникъде на 2024 година

При представянето на плана от клуба и оператора подчертаваха няколко пъти, че столичани ще завоюват, тъй като клубът ще върне на Борисовата градина 10 000 кв. м, а самият стадион ще се развива на две етапи - първо с 15 000 седящи места, а след това - вероятно с още 3000.

Разделянето на плана на етапи и заигравката с „ връщането “ на 10 декара към Борисовата градина целят да смъкват напрежението към замислените действия, само че в действителност вървят по ръба на фактологията - и първата, и втората фаза са проблематични, а „ връщането “ в действителност може да е жест не на клуба, а само от страна на самото спортно министерство, тъй като теренът е частна държавна благосъстоятелност. Това обаче са елементи на фона на огромните въпросителни към обещания нов стадион.

Проектът за нов стадион " Българска войска " излезе на дневен ред след новината за реализирано ново съглашение сред ММС и " ЦСКА-София " и пътем упоменатото решение да се пристъпи към нов модел на партньорство сред двете страни. Вместо да се основава смесено публично-частно сдружение и земята под стадиона, която е държавна, да се апортира в него, а клубът да взе участие с парична вноска в размер на цената на парцела, бе оповестено, че стадионът ще се построява единствено от клуба, като страната ще му учреди краткотрайно право на градеж и прилагане за интервал от 30 години.

Това съглашение - показано при започване на предишния месец (5 май) като анекс към контракта за наем, с който футболният клуб употребява държавната база против месечен наем от 62 000 лева без Данък добавена стойност, се пази като най-голяма загадка. Яснота по тематиката не съумяват да получават даже и депутати. Нещо повече - от възложен персонално от спортния министър (вече в оставка) Радостин Василев отговор на запитване на народния представител Петър Маринов (ДБ) даже излиза, че страната въобще не се е споразумявала с клуба за никакви строителни действия, свързани със стадиона.

„ Не е сключвано съглашение за строителство на нов стадион; не е сключвано съглашение за унищожаване на съществуващия стадион; не е сключвано съглашение за главно обновяване; нито за реорганизация, главен или настоящ ремонт ", е написал на 14 юни в собствен отговор до Маринов спортният министър в оставка. Какво тъкмо е подписано, Василев не споделя, не дава и текста на съглашението макар експлицитното искане от страна на депутата то да му бъде обещано.

От отговора на Василев не излиза наяве и за какво се пристъпва към нова форма на съдействие с клуба, откакто остарялото решение на Министерския съвет за основаване на смесено сдружение от 2019 година още не е анулирано.

Цялата интензивност към плана е доста странна на фона на обстоятелството, че подробният организационен проект (ПУП) на Борисовата градина още не е признат и основният проектант на София Здравко Здравков е до средата с него. Архитекти са безапелационни, че до приемането на проекта по стадиона не може да се прави нищо отвън дребни преустройства.

„ Проблемите към стадиона са доста. В момента съществуващият стадион надвишава доста допустимите параметри за строителство в Борисовата градина. Съществуващият стадион е със застроена повърхност от 12 332 кв. м и с разгъната застроена повърхност от 24 333 кв. м при възможни от Общ устройствен план 5723 кв. м застроена повърхност и 8584 кв. м разгъната застроена повърхност. Законът за устройство и застрояване на Столичната община разрешава да бъде признат Подробен устройствен план в нарушаване на тези индикатори, в случай че задачата е да се запазят съществуващи спортни обекти, само че за задачата би трябвало да има взето решение с болшинство 3/4 от общинските съветници ", изясняват те. Такова решение още не е реалност.

Дори да има решение на СОС обаче, отново не може да се пристъпва към създаване на нов стадион. Тъй като законът приказва за опазване на съществуващи обекти, на стадиона може да бъде осъществена реорганизация, само че не и нов градеж.

„ Допустимо е да има възобновяване, подмяна на градивни детайли и съоръжения за увеличение на устойчивостта и трайността, само че не и това, което се предлага. Идеята за унищожаване на трибуните със земен насип и замяната им със стоманобетонна структура в действителност съставлява унищожаване на самия стадион и построяването му отначало, което излиза отвън допустимото по закон и отвън предвижданията на към момента неприетия Подробен устройствен план на градината ", разясняват архитекти.

На фона на всичко това целият звук към стадиона наподобява на един огромен кьорфишек.

Проектът на „ Спортфайв “ за нов стадион в Борисовата градина планува и построяването на под земята паркинг, който в композиция с наземни паркоместа да обезпечи нужните най-малко 1500 места за коли (10% от к
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР