„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция

...
„От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция
Коментари Харесай

Димитър Димитров, ЦИК: Машинното гласуване затрудни работата заради сложните протоколи

„ От ЦИК не знаем какво се случва във всяка секция в чужбина. Не беше зле да се изиска удължение на изборния ден тук-там като Северен Лондон. Нещата биха се трансформирали елементарно, стига да се промени цифрата на броя секции за страни, отвън ЕС”. Това съобщи пред представителят на ЦИК Димитър Димитров.

По думите му повече секции значи и повече личен състав, който няма по какъв начин да бъде подсигурен.

„ Често се приказва за гласоподаване по пощата или онлайн, само че се изисква огромна подготовка. За да стане това всеки би трябвало да има избирателен адрес”, разясни Димитров. И добави, че от Централната изборна комисия ще предложат да бъде повишен броя на секциите отвън България.

Според него машинното гласоподаване по-скоро е затруднило работата поради комплицираните протоколи.

" Ще напишем обособен отчет за машинното гласоподаване. Трябваше да се изработят комплицирани протоколи, които съдържат две бази данни. Машинният избор е изнесен в обособен протокол на уеб страницата на ЦИК. Като цяло обаче е по-скоро усложнение. Изключително елементарно се борави с него за тези, които желаят да гласоподават с машина. Машината е машина. Дори и да е миксер, и той може да откаже. Ами като откаже какво вършим? Трябва да има и авариен вид. Не одобрявам аргумента, че това икономисва разноски. Тези машини би трябвало да се поддържат, софтуера им да се актуализира и това не е по никакъв начин на ниска цена “, разяснява Димитров.

За видеонаблюдението в изборните секции Димитров уточни, че към това предложение се подхожда прекомерно прочувствено. „ Да се прави нещо като стрийминг, това има един огромен риск. Рискът е да се сътвори облик в обособени секции, който няма да е удобен. Протоколът няма потребност се снима, той след това е на уеб страницата на ЦИК. Всеки член на комисия може да изиска да се забрани това. Има членове на комисии, които не желаят да ги снимат “, акцентира още Димитър Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР