От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана

...
От Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърлиха твърденията, че хартията, използвана
Коментари Харесай

ЦИК: Не е вярно, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

От Централната изборна комисия (ЦИК) отхвърлиха изказванията, че хартията, употребена за машинно гласоподаване, не подхожда на условията на хартията за принтерите. Позицията на комисията, публикувана до медиите, е във връзка думите на Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на " Сиела Норма “ АД, в Българска национална телевизия през днешния ден, че хартията, употребена за машинно гласоподаване, не подхожда на условията на хартията за принтерите.

От ЦИК напомнят, че при започване на 2023 година комисията е предоставила на " Печатница на Българска народна банка “ АД цялостните условия към хартията, предопределена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините " Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. “ и от " Сиела Норма “ АД, и е получила уверенията на управлението на печатницата, че хартията напълно и изцяло дава отговор на тях.

По отношение на прогнозната стойност на публичната поръчка за дейностите по обезпечаване на машинното гласоподаване за изборите за народни представители на 27 октомври, от ЦИК изясняват, че са определили позволен финансов предел, съответстващ на цената на сходни действия за предходните избори на 9 юни, при вземане предвид, че на 27 октомври ще се произведат единствено избори за народни представители. В нея са включени и промените в Изборния кодекс, наложили трансформация на софтуера, с цел да бъдат отпечатвани бюлетини от машинно гласоподаване, а не разписки. За трансформация на софтуера за изборите на 2 април 2023 година ЦИК е заплатила 1 685 706 лв.. Комисията не влиза в роля " да се пазариш и да искаш по-ниска цена “, както твърди господин Тодоров, а в качеството си на държавен орган пази целесъобразното, дейно и ефикасно консумиране на обществени средства, които се обезпечават от държавния бюджет, декларират от ЦИК.

Централната изборна комисия моли да се преустановят всички погрешни изказвания и внушения в общественото и в медийното пространство, които целят да всеят съмнение в машинното гласоподаване, се споделя още в известието.

Във Варна през днешния ден служебният министър на нововъведенията и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо застраховане на идния парламентарен избор на 27 октомври от страна на Министерския съвет, разгласи, че мненията, че профилираната хартия на Българска народна банка за машините не дава отговор на стандарта на вносителя им, са тежка нечиста сделка. По думите му, лаборатории удостоверяват, че хартията дава отговор напълно на нужните условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР