От три години не съм пил бира, казва огорчено 66-годишният

...
От три години не съм пил бира, казва огорчено 66-годишният
Коментари Харесай

От уиски на кокуй: кризата в чашите на венецуелците

От три години не съм пил бира, споделя огорчено 66-годишният Нелсон, отпивайки глътка кокуй - обичайната венецуелска напитка на основата на агаве. Нелсон взе участие в набожен празник в село Бобаре, на 400 километра западно от столицата Каракас, осведоми " Франс прес ".

Малцина в страната пият бира, във всеки случай не ние, бедните, твърди този пенсионер. Той участва на върволица в чест на Богородица под звуците на китари в този планински район с полусух климат. Там се отглежда растението агаве (столетник) от рода на растенията, от които се създават мескалът и текилата в Мексико.
Венецуела е разтърсена от дълбока икономическа рецесия и Международният валутен фонд (МВФ) предвижда инфлация от 200 хиляди % за 2019 година Нелсон Варгас и доста от сънародниците му са спрели да пият уиски, бира или ром, които са прекомерно скъпи за тях, и са се насочили към локални и доста по-достъпни питиета като кокуй.

С пенсията си, равняваща се на 3 $ месечно, Нелсон би могъл да си купи единствено две бири, а бутилка 50-градусово кокуй се продава за към 2 $.

С бежова шапка, синя карирана риза и необятна беззъба усмивка, 84-годишният Долорес Хименес е паметна фигура в Бобаре. Този производител на кокуй

е дебютирал в занаята на 7-годишна възраст,

когато алкохолната напитка се е дестилирала незаконно. Словохотливият дядо споделя, че има 25 деца и 103 внуци. Той помни времето, когато в случай че полицията те залови с кокуй, те праща в пандиза или ти чупи съда за филтрация.

Потреблението на спиртни питиета ще се намали с 34 % тази година, съгласно данните на лондонската компания за изследване на пазара на питиета " Уайн енд спирит рисърч " (Wine and Spirit Research). Подобен спад (-37 процента) имаше и през 2018 година Същата наклонност се следи и при бирата - минус 39 % през 2018 година. Това сочат данни на " Уайн енд спирит рисърч ", която прави оценка потреблението на дестилиран алкохол на 2.5 литра годишно на гражданин във Венецуела по отношение на 3.2 литра в Колумбия и 5.7 литра в Бразилия.

Потребителите са напът да се откажат от обичайните питиета като бирата или рома и да се насочат към по-евтини спиртни питиета като ликьори на основата на ром или ракии, отбелязва ръководителят на Камарата на производителите на спиртни питиета в Каракас Карлос Саласар. Продажбите на алкохолни питиета във венецуелската столица са се намалили с 50 % тази година.

Според фирмите от бранша, в случай че през 1998 година с една минимална заплата е могло да се купят 46 каси бира, то в този момент са нужни над 5 минимални заплати, с цел да се купи единствено една каса, отбелязва " Франс прес ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР