От третия път местният парламент в Смолян се съгласи с

...
От третия път местният парламент в Смолян се съгласи с
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от държавата е мярка, която подпомага общините

От третия път локалният парламент в Смолян се съгласи с кметското предложение за безлихвен заем от централния бюджет на стойност 3 950 000 лева Извънредното съвещание продължи три часа, а залата бе съвсем цялостна със смолянчани, пристигнали да чуят причините „ за “ и „ срещу “.
На съвещанието участва и зам.-областният шеф Адриан Петров. Защо за трети път се внася една и съща докладна кметът Николай Мелемов аргументира по този начин: „ Много пъти, когато съм имал съмнения, съм оттеглял докладната, с цел да се реализира консенсус. Но тук си разрешавам, тъй като тази точка - приемането или неприемането й, ще касае всеки наш съгражданин. Преди години, когато сме взели този безлихвен заем, единствената цел е била да се погасят остарели отговорности, да не се стига до каузи, да страда общината. В стопанската система чудеса не стават. Приходите са от избрани налози и такси и няма по какъв начин внезапно да се появят едни милиони от някъде и да ни оказват помощ. В годните сме покривали непрекъснато отговорности и заеми “.
Настоящото управление на община Смолян влезе в общината през 2011 година и свари дълг от 24,3 млн. лева
Заем на стойност близо 4 млн. лева е взет преди три години, с цел да се погасят просрочени отговорности и да се избави общината от запори. И в най-после на всяка година Общински съвет го препотвърждава. През ноември месец обаче отхвърли. Отказа и през декември месец. В началото на годината общината получи писмо от финансовия министър Владислав Горанов, че стартират да приспадат по график суми от него на обща стойност 2 925 000 лева от общата изравнителна дотация и целевата дотация за финансови разноски. А остатъкът ще се удържа от бюджета за следващата година.
По думите на кмета безлихвеният заем от централния бюджет е мярка, която подкрепя общините. Подчерта, че бюджетите, които управата предлага, не са разточителни и са уравновесени. „ Няма екстри, от които елементарно можем да се лишим и да не се отразят на нашите съграждани. Шест години не купуваме коли, не вървим на екскурзии и командировки. Стараем се отговорно да харчим парите на общината и да не покачваме налозите. Някой сподели, че плашим - не плашим никого, просто желая да сме откровени и в случай че не се одобри този безлихвен заем, общината би трябвало да се лиши от неща, които не са витално значими “, уточни Мелемов.
Против предлагането бяха групите на Българска социалистическа партия и Коалиция за развиване на община Смолян (КРОС).
Според Кирил Хаджихристев (КРОС) терзанието е, че в този момент е пристигнало време министърът на финансите да си желае заема, откакто три години е бил отпускан. А това на процедура стана, тъй като с двете отрицателни решения – от ноември и декември месец 2017 година бе изтърван срокът за удължение на периода му.
„ Хаджихристев попита какво направи общинското управление да го върне или да го понижи като размер.
Кметът му отговори, че всеки месец общината дава финансови информации в МФ. Постоянно са проверявани от Сметна палата и АДФИ - единствените способени органи да четат числа.
„ Всички доклади са обществени. Ако има повече пари, ще плащаме лихвения заем (облигационен заем на стойност 10 млн. лева.- б.а.), само че не виждам логиката, когато имаш безлихвен, да плащаш него, а да не покриваш лихвения “, изясни той.
Лидерът на Движение за права и свободи Салих Аршински прикани сътрудниците си да оставят политиката, когато вземат решение този въпрос, тъй като в противоположен случай „ нещата не отиват на добре “.
„ Ние сме подкрепяли безлихвен заем и в мандата на госпожа Янкова. И в този момент отново. Вие чували ли сте за банкрутирала община? Няма и да чуете. Предлагам да не опитвам с търпението на обществеността. В момента е полуда, в случай че продължим с политическия дебелоглав и сложим обществеността в тази сложна обстановка “, акцентира Аршински.
„ Ако кметът внася дадена докладна и желае тя да мине, както е в тази ситуация за приемане на решение за взимане на заем, би трябвало да си направи съответното болшинство от 15 гласа и да си одобри това, което то желае. Никой от опозицията не е задължен да спомага на кмета. Този заем не е за избавяне на общината, а за избавяне на кмета от тази патова обстановка, в която той самичък се вкара “, счита Михаил Генчев (БСП).
Ивайло Халваджиев (ГЕРБ) му опонира по този начин: „ " Имах един другар, който се занимаваше със зимно поддържане. Когато пристигна господин Мелемов в общината, той ми вика: „ Ама те заплащат! Плащат ми и старите отговорности, и новите фактури! ". А като приказваме за потенциал - госпожа Аръчкова (зам.-кмет на общината по финансовите въпроси – б.а.) е с национална премия за финансист на годината. Г-н Генчев в предходното ръководство също е бил финансов зам.-кмет. Не знам да е получавал награди. Но си потеглят от общината. Обират всички пари, които има, с цел да си платят отпуските, които не са употребили. И оставят общината без пари. Това е позор! Просто замълчете! ".
Според Данчо Киряков – някогашен кмет на община Смолян(до 2003-2007 г), в този момент консултант от ГЕРБ, даже кметът Мелемов да вложи всичките си умствени и физически качества до края на този мандат доста мъчно ще реализира този батак, който е заварил.
„ По простата причина, че не има тези качества, които притежаваше тогавашното управление на общината. И за следващ път подсещам на нашите съграждани, че това ръководство на Българска социалистическа партия от 8 години община Смолян ще го „ избива “ 20 години “, уточни той.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Смолян  Общински съвет Смолян одобри поемането на безлихвен заем от страната от 3 950 000 лева Общински съвет Смолян одобри поемането на безлихвен заем от страната от 3 950 000 лева  Събират 6000 лева да засвети кръст над Чепеларе с фотоволтаици Събират 6000 лева да засвети кръст над Чепеларе с фотоволтаици  Днешни възрожденци от Широка лъка: Имаме 200 години просветно дело Днешни възрожденци от Широка лъка: Имаме 200 години просветно дело  Чепеларе се готви за 180-годишнина от освобождението си Чепеларе се готви за 180-годишнина от освобождението си  Кметът на Смолян: Ако има законова опция за опрощаване на заеми, тя ще важи за всички Кметът на Смолян: Ако има законова опция за опрощаване на заеми, тя ще важи за всички Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Радан Кънев: Убитият Петър Христов редеш...
Убитият предприемач Петър Христов не беше просто другар на ГЕРБ, той беше политически стопанин – редеше листите във Велико Търново...
Най-забавното от миналата седмица (ВИДЕО... Евродепутатът Петър Курумбашев: Не сме зад... Макрон не посмя да разяснява състава прави... Общински съвет Смолян одобри поемането на бе... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Новините: Най-важното за деня, 12 януари
Редакционният екип на Actualno.com ви показва вечерния информативен бюлетин, отдаден на най-важното от днешния 12 януари. ПЕТК...
Кой написа речта на Туск за откриването на... Седмицата в парадокси (8 - 12 януари) Предложение: Безплатно образование в специалн... Цветанов: Спекулация е, че Петър Христов е... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Българска социалистическа партия разисква вота на съмнение към правит...
Българска социалистическа партия разисква на Национален съвет вота на съмнение към държавното управление, Истанбулската спогодба и доклада за работата на парламентарната година..
140 години от повторното Освобождение на С... Захариева: Речта на Туск сподели, че Българ... И няма край " новото " в българската политик... Централно разузнавателно управление на САЩ твърди, че вирусът NotPetya е дело на...  www.expert.bg  5 прояви на езика на тялото, които основават неприятно усещане 5 прояви на езика на тялото, които създа...  Консултирайте се с специалист преди изтегляне на заем, с цел да спестите пари Консултирайте се с специалист преди изтегляне...  Франция няма да вкарва нови налози при Макрон Франция няма да вкарва нови налози при...  Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се дават новите медикаменти за онкоболни Свиват броя на лечебните заведения, на които ще се...  www.iwoman.bg  Дневен хороскоп за 13 януари Дневен хороскоп за 13 януари  6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с обичания 6 хрумвания за прелестен сантиментален уикенд с...  Малките неща, които значат толкоз доста за дамите Малките неща, които значат толкоз доста...  Януарско ободряване Януарско ободряване  http://www.sportlive.bg  Нов в ЦСКА: Ще оставя сърцето си на терена Нов в ЦСКА: Ще оставя сърцето си на тере...  Томаш се надява на нови попълнения в Берое Томаш се надява на нови попълнения в Бер...  Фенове на Борусия оповестиха протест на Бундеслигата Фенове на Борусия оповестиха протест на Бунд...  Новият в Барселона излезе необут на Новият в Барселона излезе необут на " Камп Н... Интервю Още Боян Петров пред Actualno.com: Пирин е украшение, което желаят да дадат на олигарсите (ВИДЕО)
Екип на Actualno.com съумя да поговори с огромния български алинея..
Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Заго Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Смолян: Безлихвеният заем от страната е мярка, която подпом... 34 0 Българска социалистическа партия реши, че няма да поддържа Истанбулската спогодба... 87 0 Седмична прогноза за времето за 15-21 януари... 111 0 Ердоган съобщи готовността на Анкара да ликвидира тероризма в Сирия... 126 0 Дончев: Не бих разрешил да мине решение, застрашаващо Пирин... 152 4 Новините: Най-важното за деня, 12 януари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР