От традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия Урсула

...
От традиционната годишна реч на председателя на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Очаквам Фон дер Лайен да заяви, че решението за Шенген няма за кога да се отлага

" От обичайна годишна тирада на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен чакам да чуя какво счита Комисията, че е свършила за последните 4 години. Едно е проектът, друго е действителността. " Това съобщи пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Той напомни многото разнообразни провокации, с които се сблъскахме през тези години:

" Всички тези неща трябваше да бъдат преодолявани, някои от тях са непрекъснати провокации пред нас. Очаквам Комисията да показа какво е свършила до момента и какви са проектите по значимите тематики за жителите. Десетки са тематиките, които ни предстоят. "

Ковачев акцентира, чеЕвропа се приготвя добре за идната зима, тъй че да няма големи скокове на цените на енергийните източници.

" Запълват се запасите. Мисля, че ще успеем да продължим стабилно нашата политика за понижаване на зависимостта ни от съветски енергийни източници. Алтернативите са полутечен газ от други елементи на света, в бъдеще и от възобновими източници, зелен водород и въвеждане на нови технологии ", посочи той.

" Протегнахме ръка към Украйна, дадохме явен сигнал, че желаеме те да са част от нашето европейско семейство и с всичко допустимо оказваме помощ тя да се освободи от окупацията на част от нейната територия. Вчера гласувахме фонд от 300 млн. евро за взаимно закупуване на муниции и произвеждане на оръжие, предопределени за Украйна и Молдова. " - разяснява още евродепутатът.
За участието на страната обаче Ковачев означи, че никой не може да даде гаранции и дати по кое време това ще се случи. Според негое по-голям пътят - да покажем, че поддържаме европейското бъдеще на Украйна.Той счита обаче, че процесът ще бъде дълъг и сложен. По думите му, сложен аспект по време на договарянията ще бъде сферата на селското стопанство.След вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия против удължение на възбраната за импорт на украински селскостопански артикули, Андрей Ковачев разяснява:
" Като че ли забравихме учредената концепция - не да внасяме в Европейски Съюз украинско зърно или каквито и да било други артикули, а да има пренос през територията на Европейски Съюз за тези украински артикули, които са нужни в Африка, Египет, Тунис, където хората имат потребност от тях за изхранване на популацията им. Изведнъж се случва по този начин, че те остават в Европейски Съюз.Нашата съществена задача би трябвало да бъде да осигуряваме транспортни коридори, да не затваряме опциите за пренос на украинските артикули към трети пазари, изключително в Африка, където това е належащо. "

Българският евродепутаточаква също през днешния ден председателката на Европейска комисия да каже още един път изрично пред Екологичен потенциал, Нидерландия и Австрия, че решението за приемането ни в Шенген няма за по кое време да се отсрочва.

" Отново ставаме пленник на някакъв народен проблем или избор в Нидерландия. Това е доста тъжно. Надявам се, че с единен отговор както от Европейска комисия, по този начин и от Екологичен потенциал ще дадем подтик това да се случи и до декември най-сетне да се вземе решението. "

Относно европейската помощ по отношение на наводненията, Ковачев акцентира, че по единия механизъм би трябвало да има вреди над 0.6% от Брутният вътрешен продукт, с цел да може да се задейства. По думите мубългарското държавно управление може да употребява средства по Фонда за възобновяване и резистентност.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР