От този свят на 92-годишна възраст днес си е отишъл

...
От този свят на 92-годишна възраст днес си е отишъл
Коментари Харесай

Издъхнал е Рамадан Коруджу – най-старият политически затворник и борец срещу комунизма

От този свят на 92-годишна възраст през днешния ден си е отишъл още един мъченик, отдал живота си на борбата с комунизма и тоталитаризма – Рамадан Коруджу. За кончината му заяви синът му Ибрахим Коруджу, който също е политически пандизчия.

Бай Рамадан, както е прочут измежду приятелите си попада в Старозагорския затвор още през 1970 година, когато комунистическият режим на Тодор Живков принудително стартира преименуването на помаците в Благоевградско. Той е един от деятелите на по този начин наречената Корнишка република, която се афишира срещу комунистическите репресии и упорства да се съблюдават политическите и религиозните свободи в страната. В Старозагорския затвор ориста го свързва с отец Благой Топузлиев, Петър Бояджиев, Алфред Фосколо, Владимир Макаров и други

През 1984, когато стартира Възродителният развой и насилствената промяна на имената на етническите турци Рамадан още веднъж попада под ударите на Държавна сигурност, въдворен е без съд и присъда в лагера Белене. По-късно през май 1989 година е принудително екстрадиран от България през Белград, като рисков противников детайл.

„ Мюсюлманите в България, могат единствено да се гордеят с сходни техни синове. Никога Доган не можа да излъже правилният усет на читавия и честен Рамадан “, споделя за него Петър Бояджиев.

Почивай в мир, Всевишния да успокои душата ти!

Гледайте един от последните видео диалози на режисьора Евгений Михайлов с бай Рамадан:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР