От Това е най-лошото, което може да се случи на

...
От Това е най-лошото, което може да се случи на
Коментари Харесай

Ограниченията са тук, за да ви научат на безкомпромисна капитулация ♥ Екхарт ТОЛЕ

От „ Това е най-лошото, което може да се случи на човек “ до „ Това е всичко, за което човек може да мечтае! “ – срещата на Толе със Стивън ХОКИНГ и рестриктивните мерки, които ни подаряват с нравствен растеж. 

Преодоляване на рестриктивните мерки

В персоналния живот на всеки човек настава време, когато той стартира да се стреми към израстване и разширение на равнището на формата. Това време настава, да вземем за пример, когато се борите да преодолеете ограничавания като физическа уязвимост (болест) или дефицит на пари, когато придобивате нови познания и умения, или когато с креативно деяние създадете нещо ново в този свят и това подтиква за живот както вас, по този начин и другите. Може творбата ви да е музикално произведение, картина, написана от вас книга, оказана от вас услуга, изпълнявана от вас служба, бизнес или организация, в които имате основен принос.

Формата значи ограничаване. Ала ние сме пристигнали в този свят освен с цел да претърпяваме ограничавания, само че и с цел да увеличим осъзнатостта си, като превъзмогваме рестриктивните мерки. Някои ограничавания могат да бъдат преодолени на външно равнище. Има и ограничавания в живота, с които би трябвало да се научим да живеем. Те могат да се преодолеят единствено вътрешно. Всеки рано или късно се сблъсква с тях. Тези ограничавания или ви държат впримчени в его-реакциите, което значи интензивна нещастност, или вие успявате вътрешно да се издигнете над тях, като безкомпромисно капитулирате пред това, което е. Именно по тази причина те са тук - да ви научат на безкомпромисна капитулация. Състоянието на капитулация на съзнанието ви отваря към отвесното измерение в живота ви, измерението на дълбочината. Нещо от това измерение ще навлезе в света, нещо безпределно скъпо, което другояче би останало неизявено. Някои хора, които са страдали от мощни ограничавания и вътрешно са капитулирали, стават лечители или духовни учители. Други се насочват умишлено към понижаване на човешкото страдалчество или сервират креативен подарък на човечеството.

В края на 70-те години на XX в. всеки ден обядвах с един-двама другари в кафенето на студентския център към Кеймбриджкия университет, където учех. Понякога на близка маса се настаняваше мъж в инвалидна количка, в множеството случаи - с още трима-четирима души. Веднъж, когато той седеше на масата тъкмо против мен, не се сдържах и го погледнах по-внимателно. Това, което видях, ме шокира. Изглежда той бе съвсем напълно неподвижен. Тялото му бе по този начин смалено, а главата - клюмнала надолу! Един от хората, с които беше, деликатно слагаше храна в устата му, само че огромна част от нея изпадаше в дребна чинийка, която различен държеше под брадичката му. От време на време мъжът издаваше неразбираеми, наподобяващи крякане звуци, някой от съпътстващите го приближаваше ухо към устата му и след това превеждаше на другите какво е споделил.

По-късно попитах мой другар знае ли кой е този мъж. „ Разбира се! - отвърна ми. - Той е професор по математика и придружителите му са негови дипломанти. Има централна двигателна парализа, която последователно завзема цялото му тяло. Дават му най-много пет години живот. Това несъмнено е най-лошото, което може да се случи на човек. “

Няколко седмици по-късно, до момента в който излизах от постройката, той влизаше, и когато задържах врата отворена, с цел да влезе с електрическата си количка, очите ни се срещнаха. За мое удивление очите му бяха ясни. В тях нямаше и диря от злощастие. Веднага разбрах, че той се е освободил от съпротивата и живее, предаден на момента.

Няколко години по-късно, купувайки си вестник от будката, видях фотографията му на първата страница на известно интернационално списание. Не единствено че беше още жив, само че и по това време към този момент беше най-прочутият експерт по теоретична физика в света, Стивън Хокинг. В публикацията, която му беше отдадена имаше едно прелестно изречение, което удостовери това, което бях усетил преди години - в оня момент, когато очите ни се срещнаха. Коментирайки живота си, той споделяше (сега към този момент благодарение на гласов синтезатор): „ Това е всичко, за което човек може да мечтае! “

От: „ Нова Земя. Пробуждане за задачата на вашия живот “, Екхарт Толе, ИК Кибеа
Снимка: eckharttolle.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР