От тази събота австрийците над 18-годишна възраст трябва да се

...
От тази събота австрийците над 18-годишна възраст трябва да се
Коментари Харесай

В Австрия влиза в сила задължителна ваксинация срещу COVID-19


От тази събота австрийците над 18-годишна възраст би трябвало да се имунизират против COVID-19 или рискуват висока санкция. Това е невиждана мярка в Европейския съюз.

Новото предписание за имунизацията, признато на 20 януари от Народното събрание, беше подписана от президента Александър Ван дер Белен в петък.

Правителството реши да продължи да ползва новия си по-строг метод макар рецензиите в страната.

„ Никоя друга страна в Европа не ни следва във връзка с наложителните ваксини “, съобщи австрийският политик Мануел Краутгартнер, който провежда акция против новото предписание.

В прилежаща Германия сходен закон, подкрепян от новия канцлер социалдемократ Олаф Шолц, беше разискван предишния месец в Бундестага, само че към момента не е реализиран прогрес по неговото приемане заради различията сред политическите сили.

Въпреки опасността от сходна фрапантна мярка, процентът на имунизираните в Австрия към момента не е повишен и е по-нисък от този във Франция и Испания.

Центровете за имунизация във Виена остават относително спокойни.

" Далеч сме от постигане на оптималния потенциал, нещата са в цялостен застой ", съобщи преди няколко дни пред Агенция Франс Прес Стефани Курцвайл от филантропичната асоциация „ Работнически самариански съюз “, която следи един от тези центрове.

Понастоящем неимунизираните хора не могат да посещават заведения за хранене, спортни и културни обекти. Отсега нататък обаче те ще подлежат и на санкции.

Законът се ползва за всички пълнолетни поданици като се изключи бременните дами, тези, които са се заразили с вируса през последните 180 дни, и хора, които не могат да се имунизират по медицински аргументи.

Проверките ще стартират от средата на март, като глобите ще варират от 600 до 3600 евро. Те обаче ще бъдат анулирани, в случай че санкционираното лице се имунизира в границите на две седмици.

Новата мярка ускори разделянето в австрийското общество. Според неотдавнашно изследване повече от 60% от австрийците поддържат мярката, само че огромна част от популацията остава изрично срещу.

В продължение на няколко седмици след оповестяването на новия закон десетки хиляди хора излязоха по улиците, с цел да стачкуват против това, което считат за радикална и драконовска политика.

Критиците слагат под въпрос нуждата от насила, като се има поради надалеч по-лекият темперамент на разновидността „ Омикрон “.

Консервативният канцлер Карл Нехамер, който ръководи страната дружно със Зелените, разгласи по същото време и облекчение на въведените по-рано Коронавирус ограничавания.

Но за министъра на опазването на здравето Волфганг Мюкщайн наложителната имунизация има за цел както да защищити страната от нови талази, по този начин и да се бори с новите разновидности.

Ваксинационните пропуски към този момент са действителност във от ден на ден страни за избрани специалности или действия.

В Еквадор тя е наложителна, в това число за деца над петгодишна възраст, което е първият случай в света.

Преди това две властнически страни в Централна Азия - Таджикистан и Туркменистан, вкараха наложителна имунизация, както и Индонезия, макар че по-малко от половината население е действително имунизирано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР