От тази есен рецептите, по които ще се приготвя храната

...
От тази есен рецептите, по които ще се приготвя храната
Коментари Харесай

Смути вместо боза в детските градини от есента

От тази есен рецептите, по които ще се подготвя храната в забавачките и детските градини, напълно се трансформират. Авокадо ще замести тутманика, а смути – обичайна боза, оповестява NOVA.
От менютата отпадат саламите, до най-малко се свеждат десертите от захар, хлябът, солта и тестените произведения.
Последните са общоприета закуска в детските заведения сега. Обикновено участват и в обяда.
Храните в детските градини се готвят по стандарти и предписания непроменяни от 20 години. Често те не са вкусни, защото количеството захар и сол, което могат да съдържат е лимитирано, както и пържените храни.
От есента това няма да се промени. Но обичайните въглехидрати като картофи и самун ще бъдат заместени от предписания с киноа, елда, чия, ленено и сусамено семе.
Децата ще ядат и плодове като авокадо, манго, фурми, сушени боровинки. А към зеленчуците се прибавят броколи, брюкселско зеле, рукола, салата айсберг, чери и сушени домати и сладки картофи. Добавят се още пармезан и котидж сирене.
Сутрин подрастващите ще пият смутита, а обядът ще се подготвя по 400 нови предписания. Сред условията са месото да не съдържа кости, а пилешките крилца и бутчета да са без кожа. Порциите ще бъдат увеличени от 130 на 150 грама.
Като главен проблем от образователните заведения акцентират, че децата ще би трябвало да свикнат с новите усети, които не са типични за множеството семейства в България.
От детските гадини не чакат смяната в менютата да докара до повишение на таксите за децата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР