От Сюлейман Ал-ХалидиАМАН (Ройтерс) – Йордания каза в понеделник, че

...
От Сюлейман Ал-ХалидиАМАН (Ройтерс) – Йордания каза в понеделник, че
Коментари Харесай

Йордания е отворена за „всички опции“, докато конфликтът в Газа се засилва

От Сюлейман Ал-Халиди

АМАН (Ройтерс) – Йордания сподели в понеделник, че оставя „ всички варианти “ отворени в отговор на това, което той назова неуспех на Израел да прави разлика сред военни и цивилни цели при засилващите се бомбардировки и навлизане в линията Газа. дипломат от Израел в символ на митинг против офанзивата на Израел в Газа след трансгранична офанзива от Хамас на 7 октомври.

Йордания също разгласи предходната седмица, че посланикът на Израел, който напусна Аман малко след офанзивата на Хамас, няма да бъде му е разрешено да се върне, което на процедура го афишира за личност нон грата.

„ Всички варианти са на масата за Йордания в оправянето ни с израелската експанзия против Газа и последствията от нея “, Хасауне, чиято страна подписа кротичък контракт с Израел през 1994 година, сподели пред държавните медии.

Хасауне сподели, че израелската блокада на гъсто обитаемата Газа не е била самозащита, както се твърди. „ Бруталната израелска офанзива не прави разлика сред цивилни и военни цели и обгръща безвредни зони и коли за спешна помощ “, сподели той.

Израел отхвърли съзнателно да е атакувал цивилни обекти в гъсто обитаеми региони, заявявайки, че Хамас употребява цивилни като човешки щитове, беше прокопала тунели под лечебни заведения и използваше коли за спешна помощ за превозване на своите бойци.

В изказване външното министерство на Израел сподели, че „ връзките на страната с Йордания са от стратегическо значение за двете страни и ние съжаляваме за провокаторски изказвания от управлението на Йордания. "

Йордания преразглежда икономическите си, свързани със сигурността и политическите си връзки с Израел и може да замрази или анулира елементи от своя кротичък контракт, в случай че спорът в Газа се утежни, споделиха дипломати, осведомени с йорданското мислене. < /p>

Войната Израел-Хамас още веднъж разсъни дългогодишни страхове в Йордания, дом на огромно население от палестински бежанци и техните потомци. Те се притесняват, че Израел може всеобщо да изгони палестинци от окупирания от Израел Западен бряг, където офанзивите на израелски заселници против палестински поданици се усилиха след офанзивата на Хамас на 7 октомври. ръководещата коалиция, нейното най-дясно държавно управление до момента, встъпи в служба предходната година, като някои хардлайнери поддържат разновидността „ Йордания е Палестина “.

Крал Абдула изрази тези опасения по време на диалози с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, предупреждавайки за необятно публикувано принуждение в Западния бряг и най-вече популации с араби Източен Йерусалим, в случай че офанзивите на еврейски заселници против палестински цивилни не бъдат лимитирани, споделиха публични лица. Йордания, която граничи със Западния бряг, беше „ алена линия “, равносилна на оповестяване на война.

„ Ние ще се надигнем против всеки опит за експулсиране на палестинци в опит на Израел да промени географията и демографията ”, сподели Сафади предходната седмица.

Йорданската войска към този момент е укрепила позициите си по границите си, споделиха източници от сигурността.

Съюзникът на Съединени американски щати се опасява от разпространяване на насилието в страна, в която пропалестинските настроения са необятно публикувани и гневът против Израел докара до огромни манифестации в поддръжка на Хамас.

Притесненията на Йордания заеха централно място в диалозите с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен след експлоадирането на войната в Газа и евентуално са ще бъдат повдигнати на среща с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс по време на междинно кацане в Йордания скоро, споделиха дипломати.

(Доклад от Сюлейман Ал-Халиди; Редактиране от Марк Хайнрих, Лиза Шумейкър и Джонатан Оатис)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР