От стр. 1По-рано пред журналисти в Брюксел, където беше именно

...
От стр. 1По-рано пред журналисти в Брюксел, където беше именно
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Отсрочката за петролното ембярго е успех за България

От стр. 1

По-рано пред публицисти в Брюксел, където беше точно поради съглашението на водачите на Европейски Съюз за съветско петролно ембарго, министър председателят Кирил Петков удостовери, че до няколко дни ще пристигна общото умозаключение. В него за България ще има обособен параграф, в който ще има дерогация особено за нас до края на 2024 година, сподели Петков. Според него това слага страната ни в доста добра позиция и значимото е, че не става дума единствено за няколко месеца. Реално ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище и действително има дерогация, сподели Петков.
По думите му това се случва с помощта на разбирането, че нашата рафинерия е " направена да работи с съветски нефт ". Дерогацията ще даде опция тя да бъде пренастроена, а в това време да няма отрицателен резултат върху цената поради промяната на микса. България се закани, че ще наложи несъгласие, в случай че не получи дерогация.
През нощта против 31 май водачите на Европейския съюз реализираха кардинално съглашение да понижат с 90% вноса на нефт от Русия до края на тази година, съобщи " Ройтерс ". Новината пристигна изненадващо в края на първия ден от срещата на високо ниво на фона на песимистични мнения по тематиката. Очевидно обаче бе намерeн излаз от патовата обстановка с ветото на Унгария, а блокът ще наложи най-строгите наказания до момента против Москва след нашествието в Украйна преди три месеца.
Дипломати обявиха, че съглашението ще разчисти пътя за влизане в действие на други детайли от шестия углавен пакет на Европейски Съюз против Русия, в това число премахването на най-голямата съветска банка - " Сбербанк ", от системата за известия SWIFT.
Две трети от съветския нефт, импортиран от Европейски Съюз, идва посредством танкери, а една трета - от нефтопровода " Дружба ". Следователно ембаргото върху морския импорт на нефт ще се ползва за 2/3 от целия нефт, импортиран от Русия. Ембаргото ще обхване 90% от целия импорт от Русия, откакто Полша и Германия, които също са свързани с газопровода, спрат да го купуват до края на годината.
За няколко страни ембаргото няма да влезе в действие незабавно. Това са Унгария, Словакия и Чешката република, които са без изход на море. Както обаче министър председателят Кирил Петков удостовери - и нашата страна ще получи пролонгация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР