От столичната Пътна полиция връщат доверието в институцията с реформа,

...
От столичната Пътна полиция връщат доверието в институцията с реформа,
Коментари Харесай

Пътна полиция: Хиляди шофьори карат с превишена скорост в София всеки ден

От столичната " Пътна полиция " връщат доверието в институцията с промяна, която да усъвършенства административното обслужване и по-солени санкции за нарушителите. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия новият шеф комисар Радослав Начев. На този декор хиляди водачи карат с превишена скорост в София всекидневно, демонстрират данни на полицията.

Отсечката от бул. " Черни връх ", където две млади дами изгубиха живота си, продължава да крие опасности поради висока скорост. За близо два месеца от " Пътна полиция " са открили над 8 000 нарушавания. Най-високата скорост, засечена от камерите е от порядъка на 136 км/ч.

" На ден с нашите системи за надзор на скоростта установяваме приблизително към хиляда нарушавания на скоростните режими на територията на град София ", съобщи комисар Радослав Начев – шеф на " Пътна полиция " - Столична дирекция на вътрешните работи.

След случая правата е под 24-часов надзор. Според специалисти по пътна сигурност броят на камерите за скорост не е задоволителен и по тази причина не престават деянията на възприятие за безотговорност на пътя.

" В София стационарните камери са три-четири. Докато липсват камери за надзор на всеки по-прав бул. ще се развиват такива скорости ", сподели Владимир Тодоров - Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

" Мисля, че законите в нашата страна са извънредно демократични във връзка с пътната сигурност и те водят до пояснение, а би трябвало да водят до използване ", сподели комисар Радослав Начев.

От " Пътна полиция " оферират пакет от законодателни промени, които да подобрят системата за санкциониране на водачите, както и да облекчат административните услуги. Едно от предложенията е унищожаване на наказателните постановления.

" Тоест, налагането на глоба да става с един документ на място на пътя. Да не се постанова, наново търсене на съответния лидер извършител и надлежно връчването на наказателно разпореждане. Той е там на място, връчен му е документа. Дава му се период за обжалване, по-късно този документ влиза в законно открита мощ ", изясни комисар Радослав Начев.

Направени са и редица промени във връзка с връчването - концепцията е такива пълномощия да имат всички държавни чиновници по Закона за държавната администрация, както и всички държавни чиновници, които реализират надзор, да могат да правят връчване при прекъсването на водачите.

От неправителствения бранш оферират и друга концепция - всеки лидер да има публично разгласен имейл и номер на мобилен телефон, който да участва в масивите на " Пътна полиция ".

" И било посредством имейл или посредством СМС и други приложения той да бъде уведомяван за актове, за фишове, дължими санкции, липса на контролни точки, за периоди на възобновяване на документи. За страдание " Пътна полиция " е още в гутенбергово време, когато всичко се е пишело на ръка и на хартия ", сподели още Владимир Тодоров.

За да се избегнат случаи като този с " полицейския чадър " по случая " Семерджиев " новият шеф на " Пътна полиция " съобщи, че обмисля въвеждането на система за мониторинг на целия състав. Той ще включва постоянни инспекции на чиновниците за осъществяване на отговорностите, податливост към прояви на корупция и стандарт на живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР