От Столичната дирекция на МВР са подели кампания за информиране

...
От Столичната дирекция на МВР са подели кампания за информиране
Коментари Харесай

Важно е да знаете: СДВР обясни какво трябва да направите, ако сте жертва на престъпление

От Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи са подели акция за информиране на хората какво би трябвало да създадат, в случай че са жертва на принуждение. В формалната страница на ведомството във фейсбук са поместени стъпките, които човек би трябвало да предприеме: Домашното принуждение, нанасянето на телесни повреди, кражбата на движимости от вкъщи, отнемането на автомобил, тежките пътно-транспортни катастрофи са действителни житейски обстановки, които, за жалост, не са необичайност в всекидневието.

Когато ни се случи нещо сходно, влизаме в ролята на „ жертва на закононарушението “ – лицето, което е потърпевшо от закононарушението.

Заявители на закононарушение могат да бъдат тъжителите, пострадали (жертви) от осъществени закононарушения и други български жители и чужденци, пребиваващи на територията на Република България, юридически лица, организации, държавни институции, нуждаещи се от полицейско подпомагане за отбрана на живота, здравето, достойнството, имуществото и законовите ползи на жителите, бизнеса и страната от незаконно посягане.

Сигнал се подава на тел. 112, който се набира непосредствено без код, от всички мобилни оператори и всяко обитаемо място. Там ще Ви свържат със чиновници от Министерство на вътрешните работи, които ще Ви направляват какви следващи дейности да предприемете: дали да изчакате идването на способените органи или да отидете в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи.

Без подадено ЗАЯВЛЕНИЕ не се започва инспекция по случая!

След подаване на Заявление от жертвата на закононарушение стартира наказателно произвеждане, чиято цел е да разобличи отговорните и да възмезди потърпевшия за нанесените му претърпени вреди (имуществени и неимуществени). Без подадено Заявление не се започва инспекция! Имуществени вреди са тези, при които са наранени материални ползи – най-често претърпени загуби. Стойността на откраднатите движимости, цената на ремонта на удареното МПС, средствата за лекуване на телесна щета са образци за имуществени вреди.

Неимуществените вреди са налице при накърняване на живот, здраве, положително име. Такива са физически болки на потърпевшия вследствие на пострадването, душевни премеждия (скръб и мъка) по умрял непосредствен човек или вследствие на посягане, увреждане на достойнството и достолепието и други Вредите би трябвало да са директен и непосреден резултат от съответното закононарушение. Претърпялото вредите лице е потърпевшият.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР