Филипинският летищен проект на стойност 3 милиарда долара има трима потенциални кандидати - секретар

...
От Стефано СюлейманДЖАКАРТА (Ройтерс) - Проект на стойност 170,6 милиарда
Коментари Харесай

От Стефано Сюлейман

ДЖАКАРТА (Ройтерс) - Проект на стойност 170,6 милиарда песо (3 милиарда долара) за модернизиране на основното международно летище във Филипините привлече трима потенциални оференти, включително индийската GMR Group, каза филипинският секретар по транспорта в сряда.

Класирано сред най-лошите международни портали в света, застаряващото международно летище Ниной Акино (NAIA) силно се нуждае от модернизация, за да сложи край на хроничното закъснения на полети, преодоляване на задръстванията и подобряване на съоръженията.

Другите два възможни кандидата бяха конгломерата San Miguel corporation и консорциум от Манила, чието непоискано предложение за $4,9 милиарда за проекта беше отхвърлено по-рано, каза секретарят Хайме Баутиста.< /p>

Индийската група GMR управлява летище на филипинския туристически остров Себу.

„Искаме някой, който има опит в управлението на летище... и, разбира се, с много добро финансово минало. Това са две основни изисквания", каза Баутиста в интервю в рамките на срещата на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Индонезия.

Баутиста каза, че правителството ще се опита да намери чуждестранни инвеститори чрез две роудшоута в Сингапур следващата седмица и в Париж през третата седмица на септември, преди да отвори наддаването през последната седмица на декември и да посочи победител през януари.

След това спечелилият търга трябва да управлява и поддържа летището, чийто капацитет ще бъде удвоен след надграждането до около 60 милиона пътници годишно, каза Баутиста, добавяйки, че предлаганият период на концесия е 25 години.

Освен NAIA, Филипините търсят финансиране за надграждане на четири други летища, на остров Бусуанга, град Замбоанга, остров Санга-Санга и град Генерал Сантос.Също така ще построи ново летище в град Брук Пойнт на остров Палаван.

Секретарят представи петте проекта по време на бизнес среща събитие в сряда в кулоарите на бизнес среща на върха на АСЕАН. Все още не са договорени сделки на този ранен етап, каза той.

„Това е по-скоро, за да им дадем информация и ще трябва да осъществим допълнителна комуникация с публиката“, каза той.

< p>ЖЕЛЕЗОПЪТНИ ПРОЕКТИ

Филипините определиха вътрешен краен срок за предоговаряне на китайските заеми за три железопътни проекта на стойност 4,9 милиарда долара в края на декември, каза Баутиста, добавяйки, че успоредно с това правителството е разговаряло с други възможни инвеститори.

Миналата година президентът Фердинанд Маркос-младши нареди на транспортното министерство да предоговори споразуменията за заем, които бяха счетени за „оттеглени“, след като китайското правителство „не предприе действия по исканията за финансиране“.

„Ако няма финансиране, ще трябва да анулираме съществуващото споразумение с тях и да потърсим друг източник на финансиране“, каза Баутиста, добавяйки, че има няколко заинтересовани инвеститори.

Тримата проекти са: Subic-Clark Railway Project, Philippine National Railways South Long-Haul Project и сегментът Davao-Digos от железопътния проект Mindanao.

Баутиста каза, че инфлацията може да е повишила разходите им до повече от $4,9 милиарда и може да се наложи Националният орган за икономика и развитие да ги одобри отново.

($1 = 56,9500 филипински песо)

(Доклад от Стефано Сулейман; редактиране от Робърт Бирсел)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР