От старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските

...
От старта на кампанията за събиране на „Сигнали срещу колекторските
Коментари Харесай

23 сигнала за сериозни злоупотреби има на колекторски фирми


От старта на акцията за събиране на „ Сигнали против колекторските компании “, единствено за един месец, Инициативният комитет за отбрана на потребителите получи десетки недоволства, оповестиха от комитета, чийто ръководител е Пейо Майорски. От всички събрани до момента се открояват 23 сигнала на жители. В огромната част става въпрос за погасени по отминалост сметки към мобилни оператори и дребни потребителски заеми. Сериозните нарушавания на правата на потребителите са свързани с искания за неплатени отговорности, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически закани. Също по този начин за неведнъж увеличени суми над главницата, за които колекторските компании не дават план по какъв начин са насъбрани. Така да вземем за пример за неплатена сметка от 92 лв. към мобилен оператор, потребителят бива заплашван, че сумата към този момент е 500 лева Но не излиза наяве по какъв начин се е формирала. Друг фрапиращ случай е тормоз над жител за обвързване на негов непосредствен. За да спре издевателството той заплаща сумата, само че от колекторската компания не престават натиска с претенции да им бъдат предоставени данни за длъжника. Това не ги касае, само че евентуално ги желаят, с цел да бъдат употребявани за в допълнение облагодетелстване.
Като главен инструмент на деяние на колекторските компании е подвеждането на жителите, че 3 годишната отминалост е възобновена откакто дългът е изкупен от тях. Често потребителите биват подмамени от колекторите да погасят задължения, с изтекла отминалост, на разсрочено заплащане освен това с отстъпки. И тук е заложеният капан, тъй като когато се извърши даже и минимално заплащане като първа вноска, това автоматизирано възобновява отминалостта и се приема като признание на дълга. При тази обстановка колекторските компании към този момент могат да подхващат всевъзможни правосъдни дейности за събирането на въпросния дълг. От сигналите също по този начин прави усещане, че постоянно колекторските компании претендират за задължения от преди 10 години и разчитат на това, че хората не пазят касовите си бележки или фактури. Имаме случай на жител, от който колектор желае пари за непогасени, съгласно тях, сметки от 1998 година Кампанията за сигнали и нарушавания на колекторските компании на Инициативния комитет за отбрана на потребителите ще продължи доникъде на януари 2018 година Основната причина за съставяне на комитета е настояването ни да бъде изработен закон, регулиращ активността на колекторските компании, чиито годишен оборот надвишава милиарди левове. Проблемът стартира да се изостря и от обстоятелството, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези компании вместо към съда. По публични данни за тази година една от водещите банки в България е продала на колекторски компании необслужвани заеми за над 130 млн. евро.
Всеки жител може да се обърне към Комитета за отбрана на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Facebook страницата ни https://www.facebook.com/groups/komitet.potrebiteli/?ref=bookmarks
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР