От сряда (1 декември) в България влизат в сила няколко

...
От сряда (1 декември) в България влизат в сила няколко
Коментари Харесай

Промени в правилата при пътуване и образованието влизат в сила от 1 декември

От сряда (1 декември) в България влизат в действие няколко промени в ограниченията поради разпространяването на ковид. Основно те се състоят в възобновяване на условията за карантина при влизане в страната, които не се свеждат единствено до пътуващите от африкански страни.

Вторият аспект на новите ограничения визира учениците - в заповед на министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров категорично се показва, че е позволено да се организират самостоятелни образования отвън образователните занятия в учебно заведение.

Промените в образованието

В на министъра на опазването на здравето е посочено, че могат да се организират " самостоятелни часове, съвещания, изпитвания за настояща оценка, изпити и други ", в случай че са отвън образователните часове. В тази догадка няма да е належащо и децата да бъдат тествани с така наречен щадящи проби. (Как страната (не) обезпечава проби за учениците четете )

И след 1 декември ще не престават да важат условията, че присъствено могат да се организират часовете единствено след проучване на учениците (засега проби има единствено за децата от първи до четвърти клас) или в случай че половината от паралелката има документ за COVID-19, или в случай че заболеваемостта в дадена община е спаднала под 500 души на 100 хиляди население за интервал от две седмици, тъй че да има опция за периодично повтаряне на половината паралелки.

Промените при пътуванията

От лятото на 2021 година изискванията, при които е разрешено влизане в България са свързани с цветови разделения на страните по света съгласно степента на разпространяване на ковид: зелен, оранжев и червен. Мерките главно се свеждат до условията за документи и плануванаъа карантина при неналичието на документ за COVID-19. (Актуалното систематизиране на страните по цветови зони може да видите в края на заповедта )

Най-значителната смяна, която влиза в действие от 1 декември е, че за идващите от чужбина, които нямат се удължава наложителната минимална карантина от един на три дни.

Пристигащите от страни в зелената и оранжевата зона, които нямат годен европейски документ за COVID-19, следва да бъдат сложени под карантина за 10 дни. Карантината може да бъде анулирана най-рано след третия ден на идването, в случай че човек покаже негативен резултат от PCR или антигенен тест.

Пристигащите от страни в алената зона (към която към този момент се числят множеството страни в Европа), които нямат документ за COVID-19 по европейските стандарти, следва да бъдат сложени под карантина за 10 дни, като тук няма опция карантината да бъде отменяна. И въпреки всичко тази смяна от 1 декември е самобитно облекчение на ограниченията при пътуването, тъй като до момента на пътуващите от страни в алената зона се изискваше да показват при идване и негативен тест, без значение дали са имунизирани или преболедували.

За пътуващите от няколко африкански страни

От 1 декември в България могат да идват единствено българи, хора със статут на престояване в страната и членове на техните фамилии от седем страни в Африка. Страните са: Мозамбик, Ботсвана, Южна Африка, Лесото, Есватини, Намибия и Зимбабве
Пътуващите до България от тези страни следва да бъдат сложени под наложителна карантина за 10 дни, без значение дали са имунизирани или преболедували. С приключването на карантината им те са длъжни да изпратят по и-мейл на Регионалната здравна ревизия резултат от PCR проучване (направено сред 10-и и 12-и ден след пристигането). Разходите за теста не се поемат от страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР