От средата на януари официално в Северна Македония ще започнат

...
От средата на януари официално в Северна Македония ще започнат
Коментари Харесай

До 20 януари ще бъде избран новият председател на македонския парламент

От средата на януари публично в Северна Македония ще стартират законовите процедури по подготовката за избор на техническо държавно управление, което би трябвало да работи по реализирането на парламентарните избори на 8 май.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание и предстоящ министър председател на страната Талат Джафери.

Как ще се осъществят тези процедури ще бъде известно най-вероятно от 9 януари, когато са първите разисквания с парламентарните групи за 2024 година

Новият ръководител на Народното събрание, препоръчан от страна Социалдемократическата партия (СДСМ) ще бъде определен до 20 януари. Кандидатът е Йован Митрески. Премиерът Димитър Ковачевски и Джафери ще подадат оставки, като те ще бъдат гласувани на изключителна сесия в националното заседание.

Според Джафери новият ръководител на Народното събрание ще бъде определен до 20 януари. Изборът на техническо държавно управление е плануван за 28 януари.

БГНЕС напомня, че съдружните сътрудници от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) предложиха Талат Джафери за нов " механически " министър председател през последните 100 дни преди изборите, според така наречен контракт от Пържино и съглашението за съдружно ръководство сред СДСМ и ДСИ. Премиер за пръв път в историята на РСМ ще бъде етнически албанец.

Първият тур на президентските избори ще се организира на 24 април, а вторият тур на президентските и парламентарните избори на 8 май. Според плануваните периоди изборите ще бъдат оповестени най-късно на 28 февруари, а техническото държавно управление би трябвало да бъде образувано до 28 януари.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР