От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ

...
От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ
Коментари Харесай

Министър Петкова: Най-голямата държавна ядрена компания в Китай и ЕИБ заявиха интерес към АЕЦ Белене


От средата на февруари има сериозен интерес към плана АЕЦ " Белене " от страна най-голямата държавна нуклеарна компания в Китай " Си Ен Си ". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен надзор. Тя посочи, че става въпрос за публично деклариран интерес - китайската компания е подала писмо до Националната електрическа компания /НЕК/, в което декларира, че демонстрира интерес към този план.

Енергийният министър осведоми още, че през предходната седмица и Европейската капиталова банка също е декларирала, че демонстрира интерес към опцията да финансира този план. Петкова уточни, че ползата на банката е обвързван и с много условности, които са свързани с това по какъв начин този план ще бъде финансово структуриран, както и каква ще бъде възвръщаемостта и облагата.

Анализират се разнообразни разновидности за АЕЦ " Белене " и всички те ще бъдат препоръчани на Народното събрание, изясни по-късно министър Петкова пред публицисти. Всеки от разновидностите ще има икономическа и финансова аргументация, тъй че да може да се направи осведомен избор и да бъде взето най-хубавото решение за България. Това значи от една страна да се подсигурява енергийната сигурност на целия район, а от друга - да има опция за осъществяване на облага, добави Петкова.

Енергийният министър изясни, че се търсят благоприятни условия планът да бъде осъществен като районен, балкански, само че не би трябвало да се изключват и всички останали вероятни разновидности, в т.ч с частен вложител.

Теменужка Петкова добави, че прецизно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания период ще бъдат показани на Народното събрание другите разновидности и оферти за най-рационално потребление на оборудването за АЕЦ " Белене ". Депозираното писмо от страна на китайската компания също ще бъде включено в предлагането за решението, изясни енергийният министър.

" Готвим такова предложение. В министерството към този момент е основана работна група. В нея са включени специалисти от БЕХ, НЕК, Директива за птиците " Радиоактивни боклуци ", АЕЦ " Козлодуй " и специалистите от министерството, тъй че да можем в границите на периода, който Народното събрание дефинира, да създадем тези оферти и на база на анализите, които ще бъдат направени, да се върви напред ", добави Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР