От Спаси София сигнализираха за сериозен проблем за културно-историческото ни

...
От Спаси София сигнализираха за сериозен проблем за културно-историческото ни
Коментари Харесай

Спаси София: Най-старата запазена сграда в София, ротондата Св. Георги, тъне в мизерия

От " Спаси София " алармираха за сериозен проблем за културно-историческото ни завещание, обвързван с ротондата „ Св. Георги “, която е измежду най-ценните и знакови места в София.

„ Ротондата, макар че е най-старата непокътната постройка в София и цялата зона към нея са в окаяно положение. Явно никой не поставя нужните грижи сега, с цел да опази тази скъпа постройка “, съобщи Борис Бонев, общински консултант от " Спаси София ".

Експерти на " Спаси София " показаха своето терзание за положението на обекта, чиито археологическите остатъци се унищожават, а заобикалящата го среда е оставена без поддръжка, облагородяване и стандартизиране на всичко към него.

" Това е извънредно скъпа археология, която имаме в центъра на София. Важно е да следваме образеца, който могат да ни дадат актуалните римляните в поддържането на своето културно-историческо завещание и привличането на туристи. За тях е значимо то да бъде съхранено за идните генерации, до момента в който ние сме го оставили на произвола на ориста ", счита арх. Иван Караджов.

Проблемите са голям брой, само че главните са свързани с напредването към ротондата, поради паркираните коли, пешеходната настилка е разрушена, като в избрани сектори е пропаднала и рискова. Неприветливият тип на заобикалящите я здания, които се населяват от едни от най-важните институции в страната, също способства за това ротонда „ Св. Георги “ да не е измежду мечтаните туристически дестинация в столицата, показват от " Спаси София ".

От " Спаси София " упорстват експерти-археолози да изготвят спешен проект за запазване на археологическите разкопки. Междувременно цялата избуяла растителност да бъде почистена. На второ място съгласно тях е от изключителна значимост да бъде направен и ландшафтен план, който да се погрижи за цялостното оформление на мястото и всичко да бъде реновирано и стандартизирано по задание. И последно, само че не по значение - колите, които са трансформирали прилежащите зони в паркинг, да бъдат отстранени, защото всички административни здания към обекта разполагат с подземни паркинги и гаражи.

„ Институциите би трябвало да са за образец! “, бе мнението на Борис Бонев, водач на " Спаси София ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР