От софтурната асоциация посочват, че няма незасегнати сектори от коронавируса

...
От софтурната асоциация посочват, че няма незасегнати сектори от коронавируса
Коментари Харесай

БАССКОМ: Прозрачните сектори ще платят сметката за намаления ДДС

От софтурната асоциация показват, че няма незасегнати браншове от ковид и компании от софтуерната промишленост също търпят загуби, само че вярното решение все още е да не се вършат данъчни промени

© Цветелина Белутова Прозрачните и работещи браншове в стопанската система като софтуерната промишленост ще платят сметката за диференцираното Данък добавена стойност за заведения за хранене и книги. Това се показва в остра позиция на софтуерната асоциация БАССКОМ, която показва терзанията на бранша, че намалелите доходи ще бъдат обезщетени с повдигане на други налози.

" С паника посрещаме и предизвестията на Министерство на финансите, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме изрично противоречие с увеличение на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и транспарантни браншове на стопанската система ", се споделя в позицията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според БАССКОМ няма гаранция, че свалянето на Данък добавена стойност за най-ударените браншове ще докара до по-ниски крайни цени за потребителите, а и политиката на страната да обръща внимание единствено на най-пострадалите, като по този метод неглижира към момента работещите бизнеси, е неверна. От асоциацията прибавят, че няма незасегнати браншове от икономическите резултати на ковид и компании от софтуерната промишленост също търпят загуби, само че вярното решение все още е да не се вършат данъчни промени, тъй като всяко събаряне на ставката на един налог ще бъде обезщетено с повдигане на различен.

Дайте да дадем

Пред " Капитал " ръководителят на асоциацията Доброслав Димитров разяснява, че въпреки да е изкушаващо всички да желаят страната да дава, това значи да се взима от други. " Винаги има някой, който е по-голям. Красотата на нашето облагане е, че е просто, ясно и непосредствено. Всякакво повдигане на Данък добавена стойност или налог облага би било извънредно тежко ", споделя Димитров.

Той добави и че предлагането за събаряне на Данък добавена стойност, само че единствено за заведения за хранене и за книжния бранш, значи да има и доста по-голям надзор в следенето кое по какъв метод се полза.

" За нас ще има косвен резултат, тъй като рано или късно ще се наложи да се намерят пари за бюджета. Правилният ход на страната е да остави данъчната система такава, каквато е сега ", споделя още Димитров.

Решението за 9% Данък добавена стойност за заведенията за хранене пристигна при започване на предходната седмица след среща на представители на сектора с премиера Бойко Борисов. Малко по-късно Борисов разгласи, че ставката ще се понижи и за книгите като " духовна храна ". Последваха още оферти за намаляне на ставката за избрани артикули, а в сряда бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене импортираните промени в закона в отсъствието на нейния ръководител Менда Стоянова и без да се даде думата на представителя на финансовото министерство.

Софтуерната промишленост има все по-голям дял от Брутният вътрешен продукт на страната, като съгласно изчисленията на БАССКОМ през 2019 година той е отговарял за над 3% от стопанската система. В асоциацията членуват както напълно български компании, като " Булпрос ", " Скейл фокус " и " Сирма ", по този начин и български клонове на задгранични компании, като DXC и Progress.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР