От Софийската градска прокуратура декларираха, че няма да се подадат

...
От Софийската градска прокуратура декларираха, че няма да се подадат
Коментари Харесай

Софийската прокуратура: Няма да се поддадем на натиск при решаване на дела

От Софийската градска прокуратура заявиха, че няма да се подадат на външно въздействие при решение на каузи, свързани с лица, заемащи висши обществени длъжности. Не се показва съответен проблем, само че точно в Градската прокуратурата заместител основният прокурор Борислав Сарафов подаде през вчерашния ден сигнал против обвинител №1 Иван Гешев, съобщи БНР.

Междувременно от Съюза на съдиите желаеха оставките на всички забъркани в абсурда на върха на прокуратурата.

Сарафов желае да се откри дали Иван Гешев не е направил три закононарушения - противозаконен запис на член на Прокурорската гилдия, закононарушение против правораздаването поради интервенция в така наречен дело " Барселонагейт " и длъжностно закононарушение, поради потреблението от Гешев на почивна база на прокуратурата в курорта Боровец за персонални потребности.

Именно прокурор от СГП ще би трябвало за откри в едномесечен период има ли съображение за започване на инспекция, която пък да откри - в границите на още към три месеца, има ли данни, че Гешев е направил закононарушения.

От Градската прокуратура аргументират позицията си с мнения в общественото пространство, поставящи под подозрение опцията на обвинителите независимо да организират инспекции против лица на високи позиции. " Никой от институцията няма да се поддаде на външни фактори, стоящи отвън обективните обстоятелства по преписките и делата, без значение от източника или интензитета им ", написа в нея, като се напомня, че СГП е единствената способена прокуратура да прави инспекции и следствия против лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за закононарушения срещу републиката. " Нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решение на каузи от изявления на лица, заемащи висши обществени длъжности ", показват още от институцията и заявяват, че няма да бъде позволено, каквото и да е превишаване на пълномощия или потреблението им за цели отвън наказателното произвеждане, още по-малко за основаване на публични настроения в една или друга посока по отношение на съответни обстоятелства и лица.

Междувременно от Съюза на съдии желаеха първо Висш съдебен съвет да в профил от постовете им - основния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и заместника на Сарафов в Националното разследване - Ясен Тодоров, а по-късно правосъдните кадровици да подадат оставки, тъй като са ги избрали.

Според съдийската организация " абсурдът към тримата висши магистрати, не просто уронва, а унищожава престижа на правосъдната власт " лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било служба в правосъдната система ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР