От София стартира борбата с фалшивите ISO сертификати в световен

...
От София стартира борбата с фалшивите ISO сертификати в световен
Коментари Харесай

Стартира борбата с фалшивите ISO сертификати в световен мащаб


От София започва битката с подправените ISO документи в международен мащаб. На 28 март 2019 година в Дом 2 на Резиденция „ Бояна “, гр. София се организира Работна конференция на тематика: Новата световна база данни на сертифицираните компании IAFCERTSEARCH: световната верига на доверие в акредитацията и сертификацията. Организатори на събитието бяха NQA Eastern Europe и Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “. Базата данни беше показана за първи път пред българския бизнес, а формалното въвеждане е планувано за 15 май тази година.

Глобалната база данни на сертифицираните компании в света IAFCERSTSEARCH беше показана от Иван Савов, член на Борда на шефовете на IAF Database LLC, компания, благосъстоятелност на IAF – Международния Акредитационен Форум. " На прага сме на въвеждането на един инструмент, който ще усили репутацията на акредитираната сертификация в света. Той ще улесни развиването на бизнеса и ще понижи действието на проведената престъпност в региона на подправените артикули, артикули и услуги ", съобщи той. Иван Савов показва пред участниците базата данни и по какъв начин действително ще става верифицирането на документите в нея. Той посочи изгодите от въвеждането на IAFCERTSEARCH за понижаване на подправените документи в международен мащаб и посочи, че все още в България те са почти 20-30% от всички оповестени от компаниите документи. „ Базата данни ще включва единствено компании, които са сертифицирани от упълномощени оргагани за сертификация. Ще е налична информация за техните имена и дейния статут на документите, които те имат. Данните от базата данни няма да се продават. “, посочи Иван Савов.

По време на събитието Ирена Бориславова, Изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Българска работа за акредитация “ показа активността на организацията и по какъв начин тя си взаимодейства с интернационалните организации в региона на акредитацията и сертификацията. Тя посочи значимостта на качеството за обезпечаването на устойчиво бъдеще на обществото ни. Тодор Гунчев от ИА БСА и ръководител на Финансовия Надзор на Международния Акредитационен Форум показа световната верига на доверие в акредитацията и сертификацията.

Програмата включваше и практическа част, в която бяха показани новостите към стандартите за здраве и сигурност при работа, енергийна успеваемост и транспортната сигурност: ISO 45001, ISO 50001, ISO, ISO 39001. Бяха дискутирани схеми и системи в хранителния бранш, ISO 22000:2018, FSSC, Global G.A.P., GFSI схеми и взаимно признание, условия за износ към Съединени американски щати. Говорители по тематиките бяха инж. Стефан Златарев, Програмен шеф на Програма „ Риск политики за пътя на сигурност “, ERPI; Анита Тагарова, Оперативен управител на NQA Eastern Eurrope; Деница Костова, основен специалист Хранителна Безопасност на NQA Eastern Europe.

Събитието приключи с показване и дискутиране на провокациите пред битката с подправените документи в света и покана за общи дейности в тази посока.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР