От снощи насам всички говорещи анализатори обсъждат първите две политически

...
От снощи насам всички говорещи анализатори обсъждат първите две политически
Коментари Харесай

Милен Любенов: Партиите на промяната нямат полезен ход, но управление с ГЕРБ е самоубийство

От нощес насам всички говорещи анализатори разискват първите две политически сили - ГЕРБ и обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " /ПП - ДБ/ и доминира тезата, че те би трябвало да се схванат за държавно управление без значение под каква форма, защото това е методът за излизане от политическата рецесия. Така ли е и какво ще подхващат съгласно вас?

- Това е вид, само че сложен за осъществяване: някаква форма на съдействие, хайде да не го назоваваме коалиция, сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България / Политическа партия - ДБ/, тъй като от думата коалиция бягат партиите през последната година, защото пробват да запазят поддръжката на твърдите ядра. Една такава договорка ще отблъсне сигурно част от гласоподавателите на партиите от смяната. Чисто математически разновидността необятна коалиция или експертно-програмно държавно управление теоретично е вероятен, само че на процедура е мъчно изпълним.

Освен това зървам в обединението Политическа партия - Демократична България - това, което мога да прочета като сигнали от водачите на тези обединения, артикулирано обществено, че там сякаш има някакво разделяне. Между по-умерени политици, които съзират няаква форма на съдействие с ГЕРБ, и по-радикално крило в границите на Политическа партия, които изрично не биха взели участие в каквато и да е форма на държавно управление с ГЕРБ. Тук стои огромният проблем. Защото концепцията на това обединяване на Политическа партия и Демократична България беше да завоюват тези избори и да нападат дружно локалните избори, които са извънредно значими във вътрешно-партиен проект. Тъй че заплахата от разединение вътре в Политическа партия и Демократична България е налице, по тази причина е доста значимо политическите водачи да запазят единение до локалните избори. И евнтуално да опитат да предложат избрани цели и тематики, които те биха подкрепили.

Кои цели да опитат да одобряват дружно?

- Например механизма за следствие на основния прокурор, антикорупционно законодателство, Шенген, влизането в еврозоната. Но може и да постъпят по-амбициозно, като слагат и главно искане смяна в конституцията, което е осъществимо в интервал от 6 месеца, тъй че да бъде лимитирана властта на основния прокурор е да бъде въведен на конституционно равнище механизъм за търсене на отговорност.

Другото, по което може да се реализира единодушие, е да бъде отстранен институтът на служебното държавно управление. През последните години самият институт служебно държавно управление се оказва главният препъни-камък за образуване на постоянно, защото всички партии съзираха в служебните кабинети буфер, през който те могат да презаредят сила и да излязат " на чисто ". Примерно ГЕРБ са го правили два пъти през 2013 и 2014 година, когато имаше служебни държавни управления, като втория път излязоха от избори в много по-добра кондиция.

Казвате, че вид пред ПП-ДБ е да одобряват съдействието с ГЕРБ като слагат избрани цели. А Политическа партия се сътвориха за да трансформират модела на ГЕРБ, който се състои в тотално, устойчиво и непробиваемо разбъркване на управляващите, които се крепяха взаимно без да им пука въобще че всички виждат това, а от Брюксел си затваряха очите?

- Точно в това е същностният проблем - че Политическа партия се сътвори, с цел да бъде изменен корупционният модел на ръководство. Ако би трябвало да се влезе в някаква колаборация с ГЕРБ под каквато и да е форма, ще претърпят без подозрение ерозия. Нямат потребен ход и в двата случая - в единия колаборация и ерозия, в другия остават в изолираност.

Когато липсва потребен ход, въпросът не опира ли най-после просто до поредност в думи и дейности, да я назовем нравствена поредност, в случай че не ви разсмиват такива думи?

- Разбира се, че е значимо да се следва избрана линия на държание. Това е въпрос на отговорност, откакто заявяваха, че няма да тръгнат на коалиция с ГЕРБ. Затова споделих, че евентуално ще се употребяват други формули, с стратегия и цели, за които ПП-ДБ да окажат поддръжка, само че това няма да бъде работещ вид даже в средносрочен проект.

Как тълкувате думите на Борисов дни преди изборите, че първо би трябвало да се направи обединението, и то здрава, и по-късно да се разискват цели?

- Той търси съглашателство от позиция на силата, въпреки и с дребна преднина. Но гласоподавателите му я дават. Сега ще каже - ето аз спечелвам повторно изборите. Вярно, с 650 хиляди - малко покачване от предходните избори. Но беше значимо символно. Защото това щеше да покаже посоката на развиване. При победа на Политическа партия - Демократична България те щяха да имат законното право да заявят и посочат цели като най-голяма парламентарна група, която ще получи мандата. А в този момент топката е в ГЕРБ. И това е някаква форма на реабилитация.

Много високо се чува тезата, че би трябвало непременно да се сформира държавно управление, и то с присъединяване на Демократична България и Политическа партия, защото в противоположен случай е заплашен от служебните държавни управления на Радев цивилизационният избор на България - участието в Европейски Съюз и НАТО?

- Това са спекулации. Формациите, които са с евроатлантическа ориентировка и поддържат Украйна в това число с подготвеност за подкрепяне с оръжие - ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България и Движение за права и свободи, сега имат конституционно болшинство. Българските жители ясно демонстрираха къде стоят във връзка с геополитическата ориентировка на страната.

Освен това Радев приказва едно пред публиката у нас, само че в европейските препоръки поддържа помощта за Украйна. Има двоякост, само че тя не е от през вчерашния ден. В Европейския съвет той гласоподава единомислещо с другите водачи и по тази причина стана и спорът сред неговата администрация и една от медиите при отразяването на събитието. Ако ли пък останем без постоянно държавно управление и служебните кабинети на президента подхващат отвън пълномощията им смяна на геополотическата ориентировка, има други средства за баланс, в това число и търсене на отговорност от президента по плануваните в конституцията механизми.

А " Възраждане "? За две години от 3 % на 14 и повече, което приказва за трайни настроения след важен кръг българи? Освен това за разлика от евроскептичните партии в другите европейски страни " Възраждане " не е националистическа, а русофилска партия под маската на национални цели?

- Избиратели на " Възраждане " са разнообразни хора, в това число и пострадали от растежа на цените. Преди време и Атака направи електорален взрив. Да, политическа мощ с трети резултат на тези избори е " Възраждане ", само че, дублирам, в границите на 15 % от действителните гласове.

Да се върнем на Борисов - какво ще предприеме съгласно вас?

- Най-напред ще съобщи несъмнено,че е належащо обединяване, само че какъв дневен ред ще има като тактичност, това занапред ще забележим. Едно е ясно - тактиката на Борисов и ГЕРБ през последните две години е учредена на политическо оцеляване. И виждаме, че се връщат в ръководството на бял кон. Затова мисля, че Политическа партия няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ под каквато и да е форма. Участие в ръководство с ГЕРБ е самоубийствено, а има и риск от разединение в границите на обединението.

Ако не се състои споразумението сред ГЕРБ и ПП-ДБ, Борисов ще се разбере ли с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за кабинет?

- С Движение за права и свободи се е схванал, нали придвижването към този момент поддържа кабинета " Габровски ". Каква ще е тактиката на Корнелия Нинова, зависи по какъв начин ще се подходи. Там центробежните процеси ще продължат, само че не изключвам някаква форма на поддръжка от страна на Българска социалистическа партия.

Връщането на Слави Трифонов и Има Такъв Народ изненадва ли ви? Изключвате ли възможност да са се прелели по напътствие гласове от Движение за права и свободи към Има Такъв Народ и какво държание ще си избере той в този парламент?

- Изненадват ме тези резултати за Има Такъв Народ. След като социологическите анкети им предвидиха към 3 %, те качват с 6-7 хиляди гласа. Трябва да се проучват рисковите секции, с цел да се види дали не е имало нещо от онази процедура, каквато сме виждали през годините да се случва на избори с други играчи.

Слави Трифонов ще продължи да артикулира концепцията за референдум за президентска република. А в случай че съдим по изказванията му в последните седмици - че ще постави всички старания в този парламент да се сформира държавно управление, не изключвам и да взе участие или да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР