От следващия сезон европейските клубни турнири и най-вече Шампионската лига

...
От следващия сезон европейските клубни турнири и най-вече Шампионската лига
Коментари Харесай

Kак ще се отразят промените в евротурнирите на българските отбори

От идващия сезон европейските клубни шампионати и най-много Шампионската лига ще бъдат доста по-приятелски настроени към огромните футболни народи. Промените, оповестени още през лятото на 2016 година, бяха доказани във вторник след конгреса на УЕФА в Братислава. Те ще важат за тригодишни цикъл сред 2018 и 2021 година

Промените ще създадат влизането в групите на най-силния клубен шампионат още по-трудно за тимовете от по-малките страни като България. Половината места към този момент са обезпечени за четирите лиги с най-голям коефициент - испанката, немската, британската и италианската, а през квалификациите ще преминат единствено шест тима.

Директно в груповата фаза ще влизат първите четири в крайното класиране Примера дивисион, Бундеслигата, Висшата лига и Серия А, както и спечелили в Шампионската лига и Лига Европа от предходния сезон.

Още осем тима ще имат директни квоти - по два от страните, които заемат пето и шесто място в ранглистата на УЕФА (Франция и Русия), и първенците на идващите четири страни с най-голям коефициент (Португалия, Украйна, Белгия и Турция).

Квалификациите още веднъж ще са разграничени в два потока - шампионски и нешампионски. От първия до групите ще стигнат четири тима, а от втория - два. Българският отличник ще стартира присъединяване си от първия квалификационен кръг и ще би трябвало да в профил четири тим, с цел да стигне до груповата фаза.

Пресявките ще стартират с един прелиминарен кръг, в който ще вземат участие първенците на Гибралтар, Андора, Сан Марино и Косово. Този кръг ще съставлява мини шампионат и ще отсее единствено един тим, които ще продължи към първия квалификационен кръг.

В първия кръг се включват първенците на 33-те страни, които заемате местата от 19-о до 51-о в ранглистата на УЕФА. България сега е на 27-ата позиция с коефициент 15.875, колкото е и сръбският.

През новия сезон във втория квалификационен кръг кръг се включват първенците на Австрия, Хърватия и Румъния. В третия ще причисляват първенците на Холандия и Чехия, а непосредствено от плейофния започват първенците на Чехия и Швейцария.

В Лига Европа измененията са по-малки. Българските тимове още веднъж ще са три, само че за разлика от предходни години в този момент всеки един от тях ще стартира присъединяване си от първия прелиминарен кръг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР