От следващата седмица започват преговори със собствениците на лични стопанства

...
От следващата седмица започват преговори със собствениците на лични стопанства
Коментари Харесай

Десислава Танева: Ние сме държавата с най-малко огнища на чумата

От идната седмица стартират договаряния със притежателите на персонални стопанства за умъртвяване на животните им, съобщи министърът на земеделието.

България съблюдава прецизно европейските правила за справяне с африканската чума. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на „ Събуди се ”.

„ Има пътна карта за справяне със болестта. Ние единствено би трябвало да използван правилата така, както науката в Европа и по света ги е разкрила. Въпросът е да създадем по този начин,че да ограничим вредите от това. Истината е, че би трябвало да сме безкомпромисни по отношение на заболяването. Ние ще вземем ограничения във връзка с определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там би трябвало да бъдат отстранени ", сподели министърът.

По думите на Десислава Танева свинете в персоналните стопанства са един от главните опасности за разпространяване за болестта.

" По отношение на персоналното стопанство без ограничения за биосигурност истината е една – това са малцина прасета на фона на потреблението на свинско месо в България. При персоналното стопанство обаче става въпрос за малцина прасета, само че за доста на брой хора. Фактът, който би трябвало да приемем е, че тези персонални стопанства с по едно-две до три прасета, са нормално част от традицията, само че нямат ограничения за биосигурност и са един от главните опасности за разпространяване за болестта. Хората в засегнатите райони би трябвало да схванат, че в тази обстановка не могат да гледат прасета за към година ”, добави тя.

Тя беше безапелационна, че са взети всички нужни ограничения.

" Към днешна дата нямаме и не чакаме да излязат позитивни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване ", сподели Танева.

„ България е 12-тата страна в Европейски Съюз, в която навлезе чумата. Ние обаче сме страната с най-малко  огнища и минимум потърпевши стопанства ”, сподели тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни ограничения против разпространението на болестта.

„ Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се оправи с казуса поради това, че на територията на цялата страна, с изключение на дивите прасета, е унищожила персоналните стопанства незабавно, с цел да не достогне болестта свинекомплексите ”, добави тя.

Земеделският министър съобщи, че местата за загробване са определени от специалисти и са изключени всички опасности за почвата и водата. 

„ Всяка площадка за загробване на умъртвени по човечен начин  животни се прави от Комисия по разпоредба, настояща със координиране на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – Регионална инспекция за опазване на околната среда и „ Басейнова дирекция ”. Няма нито едно място, на което отвън тази координация да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният метод за справяне с заболяването ”, съобщи Танева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: