От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора,

...
От следващата седмица банките отново пускат безлихвени заеми за хора,
Коментари Харесай

До 6900 безлихвен кредит от следващата седмица, удължиха и банковата ваканция


От идната седмица банките още веднъж пускат безлихвени заеми за хора, които са останали без заплата поради рецесията. Променя се и таванът - максимумът към този момент ще бъде 6900 лв., оповестява Нова телевизия.

При първия локдаун всички хора, които останаха без приходи поради рецесията, можеха да аплайват за 4500 лв. заем, без да дължат рента. Сега, при новата вълна, мярката се трансформира. Таванът към този момент става 6900 лв.. Отново без рента и при избрани условия:

хората на трудов контракт да са останали без никакви приходи и да са работили най-малко 5 дни в месеца, в който са излезли в неплатен отпуск;

да имат и 6 месеца трудов стаж преди момента на кандидатстване;

самоосигуряващите се би трябвало да потвърдят 20% спад в приходи те си.

Сега обсегът се уголемява и за хора, които след неплатения отпуск са се оказали безработни. Хора, които към този момент са взели безлихвен заем, могат още веднъж да аплайват като общата сума на двата заема не би трябвало да надвишава 6900 лева Сега банките чакат сериозен интерес. 

„ Това е като урок от предходната вълна по тези безлихвени заеми – аплайваха доста клиенти, имаше голям интерес, само че една дребна част от тях дадоха отговор на изискванията. Така че първо бих предложила клиентите да се срещнат с изискванията ”, коментира Екатерина Кирилова - шеф „ Продажби ” в комерсиална банка.

Заради упованията пандемия та да продължи да е част от живота ни най-малко до идната есен, срокът за кандидатстване е до 30 юни 2021 година

Търговските банки, които са сътрудници по програмата, са подготвени да оферират нараствания заем оптимално бързо, откакто приключат административните процедури - т.е., още от идната седмица.

При първата опция за безлихвени заеми са кандидатствали 35 800 физически лица. Впечатление прави обаче, че утвърждение са получили 22 000. Дали променените условия ще създадат обсега по-голям, следва да разберем.

В същото време Българската национална банка ( Българска народна банка ) утвърди настояването на Асоциацията на банките в България за удължение на периодите в мораториума върху заплащанията, или така наречен банкова почивка , оповестява Българска национална телевизия.

Банковата почивка се удължава до 31 март 2021 година Удължава се срокът за подаване на претенции от клиенти на банките за отлагане на отговорности - до 23 март 2021 година Срокът за утвърждение на тези претенции от страна на банките става 31 март. Удължава се и крайният период за отлагане на отговорности до 31 декември 2021 година, само че не повече от 9 месеца.

Въвежда се условие отговорностите с искане за отлагане да са постоянни или просрочени до 90 дни към датата на подаване на настояването. Въвежда се опция отговорностите, за които е било подадено искане за отлагане преди 30 септември тази година, да могат да бъдат в допълнение отлагани, като общият интервал на всички разрочвания да не надвишава 9 месеца.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР