От следващата година националното външно оценяване ще се провежда с

...
От следващата година националното външно оценяване ще се провежда с
Коментари Харесай

Нов формат за матурите при 4 и 7 клас догодина

От идната година националното външно оценяване ще се организира с нов формат. Причината е поради променените образователни стратегии.
Това разгласи Евгения Костадинова, шеф на дирекция " Образователни стратегии и просветително наличие " в Министерството на образованието и науката.
Плановете на МОН за идната година във връзка с националното външно оценяване за 4 и 7 клас: Стъпки към смяна на философията на НВО в IV клас – изместване на акцента към оценката на самостоятелните училищен достижения и сравняването им по успех; създаване на нов формат на НВО в VІІ клас, който да мери постигнатото в целия прогимназиален стадий и в това време да е ориентиран към оценка на функционалната грамотност; нашарване на видовете задания и включване на задания с друга трудност; стъпки към инспекция и оценяване от отдалеченост по интернет.
Ведомството разгласи резултатите от националното външно оценяване за 4 клас. За 7 клас съответни резултати не бяха извадени, защото продължава обобщението.
Общото мнение на министерството за четвъртокласниците е, че по четирите предмета - български език, математика, човек и природа, човек и общество са по-добри по отношение на предходната година. Учениците добре са се справили със задачата по Български език с отворен отговор. Общото умозаключение е, че като цяло при диктовката по-голямата част от учениците с усвоили вярното изписване на „ я” и”щ”. По математика – най-големи усложнения има при геометричните задания. Математиката се обрисува като обичан предмет за доста от учениците, които с лекост се оправят с алгебричните задачи”, означи Костадинова.
По-добри резултати са регистрирани и при останалите два предмета – човек и общество и човек и природа. Неувереност се усеща в отговорите на географски въпроси, изискващи образуването на пространство, означиха специалистите.
Обобщените резултати демонстрират, че по БЕЛ при четвъртокласниците има 8166 двойки (7761 през 2017), по математика 12869 при 13533 – година по-рано. Отличен са получили тази година по БЕЛ 1559 (3304 за 2017), по математика 6285 деца при 3857 (2017).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР