От септември влаковете до Калининград могат да спрат за втори

...
От септември влаковете до Калининград могат да спрат за втори
Коментари Харесай

Литва е готова да се удари сама, за да навреди на Калининград

От септември влаковете до Калининград могат да спрат за повторно това лято, и то освен товарните, само че и пътническите. Причината е, че литовската банка отхвърля да приема заплащания за пренос. По-рано Литва блокира връзките с Калининград, базирайки се на глобите на Европейски Съюз. Тогава обаче въпросът беше решен на равнище Брюксел. Ще бъде ли допустимо в този момент да се предотврати повтаряне на сухопътната обсада на Калининград?

Валерия Кигуолене, представител на Литовската банкова асоциация, сподели в понеделник, че единствената финансова институция, през която до момента са минавали заплащанията за преноса на Калининград, замразява връзките си с Русия. „ Шяулайбанк “ стопира интервенциите по разплащане с Русия в рубли от през днешния ден, а от 1 септември във всички валути. Клиентите са осведомени за това авансово ”, съобщи Кигуолене.

Плановете на „ Шяулайбанк “ станаха известни в края на юли, а пресслужбата на районното държавно управление на Калининград в това време предизвести, че прекратяването на активността на банката с Русия може да докара до прекъсване на преноса.

Все още не е ясно по какъв начин ще работи Вилнюс след 1 септември, сподели Дмитрий Лисков, началник на пресслужбата на държавното управление на Калининградска област. „ От една страна, Европейската комисия също даде писмени пояснения и направи изказвания в пресата, че заплащането на Калининградския пренос през литовска банка не е нарушаване на режима на наказания. И доникъде на юни литовските банки - макар че по това време пакетите от наказания към този момент бяха в действие - работеха съвършено в нашия район и никой в Европейския съюз не предяви искания към тях “, напомни Лисков.

От друга страна, литовското държавно управление в този момент твърди, че не може да направи нищо и че задачата на съветската страна е да откри метод да заплати на литовските банки, сподели източникът. Според ръководителя на пресслужбата във Вилнюс са заели странна позиция. „ Всички вероятни разновидности за възнаграждение на преноса ни, които в този момент се търсят, редовно, под измислени предлози, се анулират “, прибавя той.

„ Всъщност Литовската железница прави доста положителни пари от калининградския пренос. Но в този момент във Вилнюс ни споделят: не желаеме да одобряваме заплащания в рубли, няма да работим с такива и такива съответни контрагенти, не можем да напуснем клоновете на литовските банки и в Калининградска област. Предлагаме им да работят през съветска сметка, те дават отговор: литовското законодателство не ни разрешава да вършим това. Ами, сътрудници, коригирайте законодателството си “, недоумява шефът на пресслужбата. Лисков обаче въпреки всичко е оптимист: „ Сигурен съм, че въпреки всичко ще се откри някакъв механизъм “.

Икономистът Антон Любич също е оптимист, съгласно него може да се откри компромисна скица на заплащане - да вземем за пример посредством банки или компании в трети страни. „ Това би било желанието на страните. Възможен е вид, при който европейски компании, които имат задължения към Русия, ще заплащат за директни интервенции с Калининградска област за сметка на дълга си. И тогава съветските компании ще компенсират “, допуска Любич. При предпочитание обаче литовските управляващи могат да спрат тази скица.

Струва си да напомним, че предходната седмица представителят на Европейската комисия Ариана Подеста съобщи, че интервенциите на комерсиалните банки за разплащания за калининградския товарен пренос по никакъв метод не нарушават режима на наказания. Според нея отводът да се одобряват заплащания за пренос е решение на съответна банка, взето просто въз основата на чувства за опасности, а не на условия на Европейски Съюз. Асоциацията на литовските банки сподели, че литовските управляващи въпреки всичко би трябвало да одобрят държавни гаранции за директни заплащания. Това ще защищити банките от подозрения за нарушение на глобите, наложени от Европейския съюз против Русия, считат от асоциацията.

Междувременно съветски дипломати към този момент настояха управлението на Европейския съюз да се намеси в обстановката.

„ За да няма такива игрички, Европейският съюз може да си каже думата, до момента в който Литва стои с протегната ръка, с цел да получи още един транш за своята русофобия “, сподели Сергей Рябокон, съветският шарж д’афер във Вилнюс.

Дипломатът подозира, че самодейността в действителност идва от литовските политици, а не въобще от „ Шяулайбанк “. „ Така че в този момент банката им чука на вратата, с цел да им обяснят по какъв начин да се държат “, съобщи дипломатът. „ Ние ги призовахме тогава и в този момент да се държат като възрастни, да не вършат това, което вършат в този момент “, добавя той.

Държавната дума е уверена, че Вилнюс работи освен със знанието, само че и с утвърждението на целия групов Запад. „ Русия би трябвало да отговори по-сурово на сходни удари, тъй че никой даже да не си намерения да се държи по този начин по отношение на нас “, настоя депутатът от Държавната дума, икономистът Михаил Делягин. „ В този случай е належащо изцяло да се блокират всички стопански действия, свързани с Литва, и да се ликвидира целия литовски бизнес. На наша територия към момента го има, въпреки и не толкоз доста “, добавя той. Като последваща стъпка депутатът предложи цялостно спиране на дипломатическите връзки с балтийската република.

„ С дейностите си Литва предизвика Русия към безапелационна реакция. Разбира се, боен отговор е недопустим. В същото време би трябвало да се подготвим за цялостно преустановяване на икономическите връзки с тази република. Това ще бъде самобитна декларация за икономическа обсада “, сподели Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания.

Експертът обаче предлага първо да се опитаме да стартираме разговор с Брюксел по този въпрос. „ Но въпросът е до каква степен е реалистично. Самата Литва надали ще се откаже от взетите решения, само че Европейската комисия може да прояви известна неотстъпчивост и да принуди управлението на републиката да направи това “, надява се специалистът.

Брюксел няма да влезе в открит спор с Москва по този въпрос, уверен е Межевич. „ Европейска комисия има способи да въздейства върху решенията на литовските управляващи, само че те, както постоянно, балансират на ръба. От една страна, те не желаят да изпадат в пълностоен спор, а въпреки това се стремят да поддържат Литва в нейната антируска активност “, сподели източникът.

През юни Вилнюс спря прекосяването на артикули, включени в санкционните описи на Европейски Съюз, които следваха от главната територия на Русия към анклава с камиони и с железопътен превоз.

Москва назова тези ограничавания противозаконни. Тогава шефът на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз няма да блокира анклава. Европейска комисия уточни на Вилнюс, че железопътният пренос не би трябвало да предстои на ограничавания, при изискване че се управлява по време на транспорта. След това Вилнюс беше заставен да анулира възбраната.

„ Основният риск в тази обстановка е спирането на преноса освен на артикули, само че и на пасажери “, сподели Александър Носович, калининградски политолог. „ Ако Москва и Вилнюс не си сътрудничат финансово за Калининградския пренос, тогава де факто Русия ще остане без сухопътна връзка със своя район “, добавя той.

Оценявайки настроенията на жителите на анклава, политологът означи: „ Няма вълнения и обществено напрежение. Населението се надява на управлението на федералното и районното равнище, че по някакъв метод ще решат казуса и на 1 септември преносът към района няма да бъде пресечен “, означи Носович. „ Но даже преносът да бъде пресечен, това няма да е злополука за Калининград. Регионът от доста години се приготвя за сюжета на транспортна обсада по суша. Всички нужни ограничения за битие в условия на цялостна самостоятелност от съседите бяха взети авансово “, заключва той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР