От Сдружение Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма излязоха с

...
От Сдружение Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма излязоха с
Коментари Харесай

Желаещи да даряват кръвна плазма за COVID-19 има, но местата са малко

От Сдружение " Лечение на Ковид-19 с реконвалесцентна плазма " излязоха с второ отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, здравния министър проф. Костадин Ангелов и шефа на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов.
Те имат 5 съответни претенции, най-важното от които е незабавното основаване на пунктове за даряване на кръвна плазма за лекуване на заболели от ковид пациенти във всички регионални градове. Проблемът е, че има доста искащи донори, само че прекомерно малко места, където то да се случи.
Процедурата по даряване на реконвалесцентна плазма се нарича  момента плазма се събира единствено на 2 места в цяла България, и двете в София. Това са, където разполагат с едвам 2 апарата за плазмадереза и  само с един, който може да обслужва до 10 индивида дневно.
 Защо е значимо да даряваме кръвна плазма за лекуване на COVID-19? (ВИДЕО) Защо е значимо да даряваме кръвна плазма за лекуване на COVID-19? (ВИДЕО)
Расте броят на искащите да дарят кръвна плазма за лекуване на Ковид-19. Откриваме Пеньо Георгиев в Центъра по трансфузионна хематология...
Простата математика демонстрира, че в най-хубавия случай това са до 30 донори на дневна база за цялата страна, като искащите би трябвало да пътуват до София.
Донорите на плазма могат да подаряват няколко пъти месечно, а дареният материал от 1 човек може да избави трима заболели.
Друг проблем, за който сигнализираха читателите на  е, че не се се позволяват донори с позитивни проби за съществуването на антитела, а единствено тези с позитивни PCR проби, направени най-малко 40 дни преди дарението.
По-долу публикуваме и съответните претенции, разказани в отвореното писмо на доктор Павлина Михайлова, ръководител и съветник на Националната пациентска организация по лекуване на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма.
1. В Отделението по трансфузионна хематология на всеки регионален град да бъде отворен КОВИД-плазма пункт за даряване на плазма. Събраната плазма може да се изпраща за обработка и диагностика в съответния районен център по трансфузионна хематология. (Съгласно съществуващите сега наредби и протоколи, единствено НЦТХ и четирите РЦТХ - Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора имат право да събират и създават реконвалесцентна плазма). За да може такива пунктове да почнат да работят, е належащо решение на Министерски съвет в изключителна обстановка или смяна на съществуващите наредби и протоколи.
 Какво би трябвало да знаем за даряването на кръвна плазма Какво би трябвало да знаем за даряването на кръвна плазма
Български лекарски съюз и Сдружение " Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма " стартират Информационна акция за разпространение...
2. Необходимо е да бъде отпуснато финансиране за пазаруване на инсталация - втора ръка, която може бързо да бъде доставена (по наша информация един уред за плазмофереза на световноизвестната компания Хемонетикс коства към 25 000 лева и може да бъде доставен в границите на един месец). Предвид изключителната конюнктура първоначално могат да влезнат в приложимост апарати за плазмофереза, с които доста лечебни заведения разполагат и не употребяват.
Междувременно в някои регионални градове към този момент започнаха дарителски акции за съоръжение на такива пунктове (Шумен). Затова е належащо да има изясненост какви съответни задължения ще поеме страната в тази посока. Ако към този момент са отделени средства, (както направи Партия ГЕРБ), считам, че е доста оправдано по два апарата за плазмофереза незабавно да бъдат доставени в отделенията по трансфузионна хематология в Благоевград, Бургас и УМБАЛ „ Света Анна “.
4. Все още има доста незнайни към трите РЦТХ, които би трябвало да стартират да събират и създават плазма – Плевен, Пловдив и Стара Загора, както е решено през май 2020 година Има ли опция да съдействате за ускорение на процедурата по съоръжение и лицензиране на тези центрове, тъй че хората да отиват там да подаряват плазма, а не да се натрупат в НЦТХ, където не могат да бъдат обслужени повече от 1015 донори дневно?
5. Преболедувалите КОВИД-19, които желаят да дарят плазма, са стотици. Но множеството от тях нямат ПСР тест. След като поставихме този въпрос в Първото отворено писмо до вас, още един път настояваме критериите за даряване на плазма да бъдат хармонизирани с европейските насоки и настоящата конюнктура и тези хора да могат да дарят плазма единствено с тест, доказващ съществуването на антитела.
" Моля за вашата бърза реакция и подпомагане за решение на описаните проблеми. Българските жители би трябвало да са наясно дали могат да разчитат на страната в оборудването на такива спомагателни пунктове. Стотици са подготвени да оказват помощ на своите близки, на лекарите и на непознати хора, които са в неволя. Те чакат вашите решения, " по този начин завърша апелът на доктор Михайлова към държавните институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР