От създаването на Центъра, който затвърждава трансформацията на Бош от

...
От създаването на Центъра, който затвърждава трансформацията на Бош от
Коментари Харесай

Бош Инженеринг Център София - 5 години на растеж, успехи и иновации

От основаването на Центъра, който затвърждава трансформацията на Бош от продуктова във високотехнологична компания в България, екипът му набъбна от 100 на близо 700 души
Центърът интензивно взе участие в реализирането на над 70 интернационалните плана и десетки нововъведения, свързани с автомобилната промишленост
Бош Инженеринг Център София се трансформира в основен състезател в разработките за електрически колела
Центърът продължава дълготрайната си тактика да влага в построяването на нови гении в областта на автомобилния програмен продукт
Бош Инженеринг Център София - 5 години на напредък, триумфи и нововъведения
София – Бош Инженеринг Център София, част от Група Бош, водещ международен снабдител на технологии и услуги, отбелязва пет години от своето основаване. За този интервал Центърът реализира впечатляващ растеж и се утвърди като иновационен хъб в региона на автомобилната промишленост. Със своя екип от близо 700 души инженеринговият център на Бош взе участие в над 70 интернационалните плана и работи по десетки технологии, свързани със системи за подкрепяне на лидера, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност.

Инвестиции и напредък

Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства със постоянни темпове. За интервала от основаването си Центърът влага общо над 21 милиона лв. в съоръжение, програмен продукт, хардуер и възстановяване на работната среда, с което се подрежда измежду най-динамично разрастващите се компании в бранша. Само за пет години компанията означи и впечатляващо нарастване на екипа си от над 6 пъти, като броят на чиновниците му набъбна от 100 до близо 700 висококвалифицирани инженери и експерти. Този триумф е резултат от амбициозната тактика да основава вдъхновяващи условия за работа и да влага в построяването на експерти в областта на автомобилния инженеринг.

Модерните работни офисни пространства са ситуирани в две от постройките в София Тех Парк – Labs и Synergy на разгърната обща повърхност от над 11 000 кв. м. Центърът разполага със особено оборудвани пространства за тест на коли в действителна среда, 17 бенч зали, над 50 зали за срещи, просторни отворени пространства и зони за отмора и връзки, които дават отговор на най-новите екологични, механически и енергоспестяващи стандарти.

Иновации и технологии

Бош Инженеринг Център София се занимава с създаване на авто програмен продукт, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят основна роля в бъдещето на подвижността. Фокусът на активността непрекъснато се уголемява, като обгръща освен цялата автомобилна промишленост, а също и доста други транспортни браншове, измежду които и електрически колела. Центърът работи по голям брой планове, свързани с разработка на чипове, радарни системи, умни датчици и други.

Още от основаването си през 2019 година Бош Инженеринг Център София създава системи за самостоятелно шофиране, които следят държанието на лидера и събитията вътре в автомобила. През миналите 5 години компанията разшири обсега на плановете, включвайки образование на логаритми, запис на тестови данни и верификация, както и системи за различаване на предмети (object recognition), покривайки целия витален цикъл на един AI артикул. Центърът добави към стратегическите си планове и системи, които наблюдават какво се случва отвън автомобила и дават опция за превантивна реакция.

Благодарение на Бош Инженеринг Център София в България бяха създадени неповторими нововъведения за международната автомобилна промишленост като Power Net Guardian - цялостна идея за електрическата система на автомобила, която обезпечава зареждането на обвързваните с сигурността функционалности когато и да е. Друг значителен план е създаването на така наречен Gateway - мощен централен компютър, който събира сигнали от разнообразни сензори и системи в едно и ръководи всички останали устройства в автомобила.

С обособяването на нов профилиран отдел, който работи по технологии и решения за световната дивизия Bosch eBike Systems, Центърът затвърждава основната си роля в този бранш и поема задания по основаването на разнообразни съставни елементи от електрическите колела - от зарядно и батерия, през задвижване, ръководство и екран. Значителен % от съставените елементи за всички производители на електрически колела се създават от Bosch, а инженерният център в България работи по огромна част от софтуера за тези съставни елементи и способства за тяхното качествено възстановяване със своите тестови действия.

Инвестиции в хората и бъдещите гении

Бош Инженеринг Център София показва отговорност, ангажираност и непоклатимост като шеф, предлагайки новаторски стратегии в поддръжка на професионалното развиване на чиновниците си и приобщаваща фамилна просвета. Партньорствата с просветителни институции, университети, учебни заведения и организации са значима част от активността на Центъра и способстват за образуването на среда с повече благоприятни условия за придобиване на нови познания и умения на младежите в България посредством нововъведения и технологии.

Вече трета година, в три следващи издания компанията сполучливо развива лична академия за софтуерни инженери - Bosch ECS Career Camp, която към този момент даде късмет на близо 80 млади експерти за кариера в областта на автомобилния програмен продукт.

В партньорство с Технически Университет - София Бош Инженеринг Център София откри нова мултидисциплинарна бакалавърска стратегия “Интелигентни системи и изкуствен интелект ”. Само за две години програмата се трансформира в една от специалностите с най-голям бал и притегля студенти освен от България, само че и от чужбина. Общият брой на учащите се студенти в първите два випуска на програмата е 137 души. През 2023 година бе открита и новаторска лаборатория към специалността, напълно финансирана и оборудвана от Бош Инженеринг Център София.

Компанията все по-убедително се подрежда измежду най-желаните работодатели в България в софтуерната промишленост и в автомобилния бранш, както измежду експертите в сферата, по този начин и измежду младите експерти и студентите. Като самопризнание за своя ангажимент за непрекъснато развиване на екипите си и в създаване на устойчива среда за развиване на нови експерти в ИТ бранша и автомобилния програмен продукт, за тези 5 години Бош Инженеринг Център София завоюва десетки награди. Престижните оценки в „ Инвестиция в човешки капитал “ в състезанието „ Инвеститор на годината “ на Българската организация за вложения и в Годишните награди за виновен бизнес на Българския конгрес на бизнес водачите са единствено част от получените призове от състезания, отличаващи достиженията на компанията в областта на работодателската марка. Центърът бе отличен и на Career Show Awards, като по едно и също време завоюва премията за най-хубав шеф в България и за най-хубав шеф в IT – самопризнание, което друга компания не е постигала досега.

Безопасност във всички посоки

За миналите 5 години Бош Инженеринг Център София се потвърди освен като водач в създаването на новаторски решения, свързани със сигурността на пътя, само че и като виновна компания, за която сигурността във всички нейни посоки е съществена задача.

Екипът има вяра, че бъдещето на подвижността е в по-чисти, по-сигурни и по-умни коли. Очаква се самостоятелното шофиране освен да улесни напредването, само че и да понижи доста случаите на пътя и да спре войната по пътищата. Със своята експертиза и ангажираност инженерите на Центъра са фокусирани върху основаването на решения, които дават отговор на условията на клиентите и пазара с мисъл за бъдещето и грижа за околната среда.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР