От Съюза на международните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко

...
От Съюза на международните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко
Коментари Харесай

Превозвачи поискаха от Борисов да ги защити пред Макрон

От Съюза на интернационалните превозвачи изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов преди срещата му с френския президент Емануел Макрон. В него те настояха министър председателят да обърне особено внимание на няколко съответни въпроса, свързани с българската стопанска система.

„ Последните законодателни промени в Република Франция и последвалите оферти за смяна на общоевропейското законодателство, обявени като противопоставяне на обществения дъмпинг, съставляват механизъм, с които се упражнява нелоялна конкуренция с транспортните компании и изрично опонират на правото на Европейски Съюз, включително на директивите, посочени за съображение за тези промени, съобщи ръководителят на Съюза на интернационалните превозвачи Ангел Траков.

По неговите думи, автомобилният бранш е в рецесия поради мощните удари, ориентирани по българските компании, упражняващи активност по интернационален авто транспорт на артикули.

Рестриктивните ограничения против българските превозвачи, подхванати на национално равнище в по този начин наречените „ големи” страни членки, се придвижват и на общоевропейско равнище. Недостатъците в правната рамка дават опция за нарушение на съществени права и свободи, заложени в Договора за действие на Европейския Съюз, а точно предоставените в него независимост на даване на услуги и независимост на придвижване, се споделя в писмото на превозвачите.

Те показват, че по този метод се лишава конкурентното преимущество освен на българските превозвачи, само че и на всички останали от Централна и Източна Европа, което съгласно думите на Траков никога не би могло да бъде счетено заслужено, ефикасно и обществено отговорно желание за контролиране на правната рамка от страна на Комисията.

Значителна част от Брутният вътрешен продукт се образува точно от транспортния бранш.

Съюза на интернационалните превозвачи упорства на идната среща с френския президент да се показа с задоволителна решителност въпроса, обвързван със обществените правила на Европейски Съюз в бранша на автомобилния превоз и незабавно да се обърне внимание на правната рамка, заложена в Директива 2006/22/ЕО в бранша на автомобилния превоз.

Законодателното предложение на Европейската комисия, подбудено от желанието на Франция да ограничи българските превозвачи от достъп до общоевропейския пазар, съгласно него прекрачва по този начин наречените „ червени линии”, защото никой не регистрира обстоятелството, че наредбите за командироване и административните изискания не подхождат на извънредно мобилното естество на работа на водачите в интернационалния авто превоз.

„ Сега е моментът държавното управление да отбрани българския транспортен бизнес”, разяснява ръководителят на Съюза на интернационалните превозвачи Ангел Траков.

Несправедливите обществени и пазарни правила в обособените страни членки се придвижват и на общоевропейско равнище. Те образуват правна рамка, която нито е всеобхватна, нито е съгласувана с всички страни, членуващи в съюза. Това води до основаване на неправдив, небезопасен и обществено нестабилен бранш на автомобилния превоз. Именно това е и основната цел да бъде основан дисбаланс сред Изтока и Запада на Европейски Съюз, който в последна сметка цели унищожаването на българския транспортьор.

Социалният дирек на т.нар „ Автомобилен пакет” е обект на бурни полемики в Европа, поради задачите на обособени страни членки като Франция, Германия и Австрия.

В Съюза на интернационалните превозвачи членуват над 380 транспортни компании, упражняващи активност по интернационален авто транспорт на товари на територията на Европейския съюз. То е и най-голямото в страната. Разпознато е и на европейско равнище.

Търговските сдружения, членуващи в съюза, са обединили старания да пазят правата и законите ползи на компаниите в бранша. Членовете на съюза обезпечават над 10 000 работни места, като над 8000 от тях са позиция „ водач, товарен автомобил /международни превози/. По публични данни на Националния статистически институт в страната наети на същата служба има още 51 668 заети лица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР