От Съюза на артистите в България се притесняват от фалити

...
От Съюза на артистите в България се притесняват от фалити
Коментари Харесай

Съюзът на артистите притеснен от фалити, готвят седмица без култура

От Съюза на артистите в България се тормозят от банкрути в културните институти. Причината - информацията, която се появи в медийното пространство в квалифицирания Закон за Националния бюджет, в който бюджетът на Министерство на културата е орязан с близо 40 млн. лева Съсловните организации упорстват за възобновяване на плануваните средства към бюджета към Министерство на културата в перо прехрана, и приемане на Постановление на Министерски съвет за увеличение на дотацията от страна на Министерски съвет.

На конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Съюза на артистите в България и прочут артист Христо Мутафчиев съобщи, че ако ротационното държавно управление бъде определен, то ще бъде натоварено с доста тежка задача. Депутатите ще би трябвало да отделят и 1% от Брутният вътрешен продукт за бранш " Култура ", настоя Мутафчиев и добави, че неналичието на този % води до небрежност и непукизъм по места за хората, които се занимават с изкуство.

Той даде образец, че през 2020 година приносът от културата е 5.6% в Брутният вътрешен продукт, а през 2021 година - приносът е 6%. За сметка на това бранш " Култура " получава 0.5% от Брутният вътрешен продукт, неудовлетворен е Христо Мутафчиев. Той ще желае новата изпълнителна власт да промени методът, по който се финансират театралните изкуства.

Ако при основаването на бюджета тези претенции не бъдат задоволени, през октомври 2023 година ще бъдат подхванати съответни действия като: една седмица без културни събития в България, включително театрални спектакли, музикални спектакли, концерти, затворени галерии, музеи и читалища, библиотеки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР