От сателитния телефон на Боян Петров, с когото никой няма

...
От сателитния телефон на Боян Петров, с когото никой няма
Коментари Харесай

И друг път се случвало по седмица Боян Петров да го няма в базов лагер

От сателитния телефон на Боян Петров, с който никой няма връзка от 3 май , е направено позвъняване до негов сътрудник планинар . Обаждането е станало на 6 май. Тази информация се появи в профила във Фейсбук на Борислав Сандов от „ Зелените “.

Боян Петров
е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите , Тибетски самостоятелен регион. В експедицията са взели участие още 10 души. Липсата на Боян е била видяна от участниците в региона на Шиша пангма на към 7500 м надморска височина.
 

По-рано Радослава Ненова - брачна половинка на алпиниста , заяви в обществените мрежи, че от няколко дни няма връзка с него.
   
Отлагах този пост, с цел да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята постепенно плъзна по непознати уеб сайтове, а към този момент...
Публикувахте от в 
" Последно се чухме на 28-ми. Планът беше да тръгне на  идващия ден и да се върне на 3-ти. Знам, че нагоре е без сателитния телефон,  тъй като върви самичък и носи най-малък багаж. Предполагам, че по тази причина го е оставил. Също по този начин нагоре на идващия ден се качиха още алпинисти от експедицията, така  че той очевидно е разчитал, че те ще имат телефон. Така или другояче те са се  разминали и по никакъв метод не е станала връзка ", описа пред Ненова.
 
 БГНЕС, списък

От сателитния телефон на Боян Петров през вчерашния ден сутринта е направено позвъняване до негов сътрудник планинар, написа по-рано през днешния ден в профила си във Фейсбук Борислав Сандов от „ Зелените “. Първоначално той уточни, че позвъняването е от българина, но  по-късно посочи, че съгласно нова информация телефонът на Боян е " в шерпите му и  очевидно някой от тях е направил позвъняването ".
 


„ Друг път също се е случвало по седмица да го няма в базов лагер. По-рисково е някой да те бави, някой да се грижи за някой, нагледно казано. Той си има свое движение. Досега Боян постоянно е вземал положителни решения. Надяваме се и този път да е по този начин ", разяснява пред БНР уредникът на експедицията му Деян Петков .
 


" Газета дело спорт " напомня, че 45-годишният Петров е диабетик и в предишното е имал съществени компликации поради болестта си , както при изкачването на Анапурна (8091 м), по този начин и на К2 (8611 м), където бил избавен след намесата на други алпинисти.
 


На 10 април Боян Петров отпътува за Тибет, с желание да изкачи първо Шиша Пангма. Той дефинира експедицията като най-амбициозната си до момента. В проектите му за тази година са три върха над 8000 м, в това число Еверест, както и два седемхилядника в Киргизия. До момента Петров има изкачени 10 от общо 14-те най-високи върхове на планетата, без неестествен О2 и без помощта на шерпи.
 
За финален път връх Шиша Пангма е нападнат от българи напролет на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова съумяват да изкачат централния връх на височина 8013 м. В интервала от 2009 до 2017 година Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 8068 м), Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м), К2 (8611 м), Манаслу (8163 м), Анапурна (8091 м), Макалу (8463 м), Нанга Парбат (8126 м) и Гашербрум-2 (8035 м) и Дхаулагири (8167 м).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР