От съществено значение е да научите кучето си на добри

...
От съществено значение е да научите кучето си на добри
Коментари Харесай

Как да научите кучето си да се връща обратно

От значително значение е да научите кучето си на положителни умения за отзоваване. Знаейки, че то ще се върне, когато го повикате, можете да му дадете повече независимост да обикаля и да тича по време на разходка, без да го излагате на неоправдана заплаха.

Всъщност това е умеене, което един ден може да избави живота му. Но когато става въпрос за образование на кучето в умения за отзоваване, от кое място би трябвало да започнете? Тук сме, с цел да ви помогнем.

Прочетете нататък за препоръки и тактики, с които да научите кучето си да се връща назад.

Стъпка 1: Започнете в спокойна среда

Започнете в тиха, позната среда, да вземем за пример в дома си. Застанете покрай кучето си и като се уверите, че то е фокусирано върху вас, му покажете, че имате премия в ръката си. След това извикайте „ Ела! “ толкоз въодушевено, колкото можете.

Когато то пристигна, дайте му лакомството, както и доста похвали и милувки. Целта е да научите кучето си, че идването при вас е най-хубавото и най-забавното нещо, което можете да си визиите, и че когато се върне, ще се случат хубави неща.

Стъпка 2: Увеличете дистанцията

Продължавайте да повтаряте упражнението през идващите няколко дни и седмици, като последователно увеличавате дистанцията, което то би трябвало да измине, с цел да стигне до вас.

Ако на някой стадий кучето ви не реагира вярно, намалете дистанцията сред вас, до момента в който то успее, след което още веднъж го увеличете постепенно. Също по този начин се пробвайте да практикувате в случайно време, когато кучето ви не чака, с цел да свикне да идва при повикване когато и да е.

Стъпка 3: Добавяне на разсейващи фактори

Когато кучето ви сполучливо идва всякога, когато го повикате, можете да преместите тренировките си на открито и да започнете да добавяте разсейващи фактори, като други хора и други кучета, които кучето би трябвало да подмине по пътя си към вас.

Забележка: Уверете се, че това се прави на безвредно, затворено място, да вземем за пример в ограден двор!

Дръжте кучето си на дълга каишка, до момента в който практикувате командата на открито, до момента в който не сте сигурни, че то ще се върне, когато го повикате. Никога не практикувайте упражненията без каишката тук-там, където има даже дребна възможност кучето ви да бъде блъснато от кола.

 Как да научите кучето си да се връща назад Как да научите кучето си да се връща назад

Още препоръки по какъв начин да постигнете съвършено отзоваване:

Използвайте висококачествени лакомства и играчки като премия.

При съществуването на доста конкуриращи се ползи и разсейващи фактори би трябвало в действителност да мотивирате кучето си да пристигна при вас. Обикновената бисквита може да не ви свърши работа! Опитайте с доста малко парче кучешко лакомство или нещо друго, което знаете, че кучето ви обича.

Подгответе кучето си за победа.

Помогнете на кучето си да се усеща сполучливо, като изчакате, до момента в който се разбяга небрежно и към този момент се върне към вас, преди да го повикате да пристигна.

Не се повтаряйте.

Викайки „ Ела! Ела! Ела! “ още веднъж и още веднъж единствено ще научите кучето си, че не е нужно да слуша първия път, когато го повикате. Ако кучето ви не реагира, направете крачка обратно в образованието си, до момента в който не постигнете триумф.

Не се обаждайте на кучето си единствено по „ отрицателни “ аргументи.

Ако постоянно викате кучето си, единствено с цел да си постави каишката и да се прибере вкъщи, то бързо ще научи, че „ ела “ значи, че заниманието е свършило. За да избегнете основаването на тази отрицателна асоциация, уверете се, че извиквате кучето си няколко пъти по време на всяка игра, награждавайте го и по-късно му позволявайте да отиде и да играе още веднъж.

Отзоваване при незабавни случаи

Ако в миналото ви се наложи кучето ви да се върне при незабавен случай, не го гонете. То евентуално ще си намерения, че това е игра и ще продължи да бяга от вас. Вместо това пробвайте да бягате от него, с цел да го стимулирате да ви преследва.

Алтернативи на разхождането без каишка

Някои кучета просто не умеят да се връщат добре и без значение от това какъв брой доста упражнявате, може да не се чувствате удобно да ги пускате без мотив. Това е обикновено! Доверете се на инстинктите си. Кучетата към момента се радват на разходки на каишка и не би трябвало да се чувствате като че ли ги лишавате – вие сте виновни и вършиме това, което е най-хубаво за тях.

Оградените кучешки паркове също оферират чудесна опция за кучетата да тичат, да играят и да поддържат връзка, без да се тормозят, че ще се отдалечат прекалено много.

 Как да научите кучето си да се връща назад Как да научите кучето си да се връща назад

В умозаключение

Обучението на кучетата за припомняне може да отнеме месеци, по тази причина бъдете търпеливи. Просто не забравяйте да хвалите всеки триумф, без значение какъв брой дребен е той.

И най-после, една значима забележка, която би трябвало да имате поради: никога не трябва да пускате куче без каишка, в случай че то се разхожда наоколо до коли. Разходките без каишка би трябвало да бъдат непокътнати за туристически пътеки, затворени паркове и други изцяло безвредни места. Помнете, че без значение какъв брой положителни са уменията на кучето ви за отзоваване, на никое куче не може да се разчита, че ще се върне при повикване в 100 % от случаите. По-добре е да играете на несъмнено, в сравнение с да съжалявате!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР