От самото си създаване настоящата управляваща четворна коалиция заяви, че

...
От самото си създаване настоящата управляваща четворна коалиция заяви, че
Коментари Харесай

Заявки за промени в конституцията - кой какво и как?

От самото си основаване актуалната ръководеща четворна коалиция съобщи, че ще направи правосъдна промяна, която мивава през промени в Конституцията и Закона за правосъдната власт.

Миналата седмица ръководещата коалиция се разгласи за основаването на краткотрайна парламентарна комисия за промени в Конституцията. Това разгласи Христо Иванов от " Демократична България " в коридорите на Народното събрание.

Комисията ще работи за консенсус на всички парламентарно показани партии за промени, свързани с върховенството на закона и правораздаването. " Имаме поредност дългогодишни рекомендации на Венецианската, Европейската комисия, които ни приканват да осигурим в съдийската гилдия да има огромно болшинство членове, определени от съдии. Докато в прокурорската имаме опция да създадем огромно болшинство представители, които не са част то прокуратурата и не са в директна кариерна взаимозависимост от основния прокурор ", изясни Христо Иванов.

Намерението е комисията да се състои от 14 членове, по двама от всяка парламентарна група.



Снимка БГНЕС

Припомняме, че планове за промени в Конституцията Демократична България разгласи още в 45-то Народно събрание, където внесе собствен план. Той планува нов Висш правосъден съвет, напълно нови правила за избор и освобождение на тримата огромни в правосъдната власт, по-кратък мандат на основния прокурор, лустрация, гражданска законодателна самодейност.

Коренна смяна на структурата и състава на Висшия правосъден съвет (ВСС) оферират от „ Демократична България “.

Според тях в Конституцията би трябвало да се направи категорично разделяне сред органите, които ще се грижат за кадровото и кариерно развиване на съдиите, от една страна, и на прокурорите и следователите, от друга. Освен това Демократична България предлага и радикално друга процедура за избор и освобождение на тримата огромни в правосъдната власт – ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд и на основния прокурор.

Висшият правосъден съвет да назначава, намалява, покачва, освобождава и реалокира единствено съдии. Да се сътвори Прокурорски съвет, който пък да дава отговор за кариерното развиване единствено обвинители и следователи, оферират от Демократична България.



Снимка БГНЕС

Висш съдебен съвет да има 15 членове, като 8 от тях да се избират директно от съдиите от другите равнища в системата. Другите петима да се избират от Народното събрание с квалифицирано болшинство, като кандидатури да могат да внасят и неправителствени организации, професионални организации на адвокати, представители на академичната общественост и други Шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд остават членове по право.

Демократична България предлага още съдиите, които влязат във Висш съдебен съвет, да не престават да извършват съдийската си работа, като се съобрази натовареността им.

Отделно от това да се сътвори Прокурорски съвет, който да назначава, покачва, освобождава, намалява и реалокира прокурори и следователи. Идеята е той да се състои от 11 членове като четирима да се избират директно от прокурорите, петима – от Народното събрание с квалифицирано болшинство. Десетият член е основният прокурор, а последният – министърът на правораздаването.
Ще има ли промени в правосъдната система - питаме депутатите
Във връзка с непрекъснатото политическо предизборно говорене за дълбока промяна в правосъдната система, от Actualno.com взехме решение при започване на...
Прочети повече
Според Демократична България и правосъдният министър би трябвало да може да предлага прокурори за повишение, освобождение, пренасяне и така нататък Освен това ще би трябвало да предлага и план за бюджет на правосъдната власт, който ще внася в двата съвета и ще ръководи правосъдните парцели.

Засега (и още от предходната пролет), обществени са единствено предложенията на Демократична България за промени в Конституцията и показаните нагоре са единствено част от тях.

От две години се знае, че президентът Румен Радев организира съвещания по тематиката и има собствен план. Той обаче не е бил обект на обществено разискване, нито е импортиран в Народното събрание. От изказвания на Радев от ноември предходната година стават ясни малко неща, които съгласно президента би трябвало да се трансформират: Радев се афишира за самостоятелна конституционна тъжба, която е въведена в огромна част от страните в Европейския съюз и която ще увеличи доверието на българските жители в Конституцията, демокрацията и институциите. Президентът желае и повече пълномощия за Конституционния съд.



Снимка БГНЕС
Киселова: Не е реалистично Конституцията да се промени за 100 дни
Трябва да бъде възобновено парламентарното ръководство, макар че партиите претърпяват тежък интервал, а положението им по време на избор...
Прочети повече
Още малко светлина върху концепциите си за промени в главния закон Радев хвърли по време на речта си пред Народното събрание на клетвата за втори мандат: " Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус, налице е историческа опция да върнем страната ни в руслото на закона. Затова са нужни ясно изразена политическа воля, законови и  конституционни промени ".

" Отварянето на Конституцията за промени не би трябвало да се изчерпва единствено с проверка на правосъдната власт ", сподели още Румен Радев. Той се разгласи за разширение на гражданското присъединяване в ръководството на страната и разширение на правата на жителите. Според президента е належащо финансовата децентрализация да бъде обезпечена в конституцията.

И от Движение за права и свободи споделиха в средата на януари, че приготвят промени в главния закон. Каза го Йордан Цонев на брифинг в Народното събрание.

" Парламентарната група на Движение за права и свободи приготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с специалистите по заданието и ще включват условията и рекомендациите на нашите европейски сътрудници ". И към този момент единствено толкоз.

Имаме заричане, че съвещанията на комисията за промени в Конституцията ще бъдат обществени и ще се срещнем с всички планове.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР