От самото начало винаги съм смятал, че мрежата ще бъде

...
От самото начало винаги съм смятал, че мрежата ще бъде
Коментари Харесай

Личните ви данни са навсякъде в интернет – задава ли се революция в сектора?

„ От самото начало постоянно съм считал, че мрежата ще бъде платформа за творчество и съдействие “, споделя сър Тим Бърнърс-Лий, основателят на международната мрежа. И добавя, че „ първото десетилетие на уеб извърши това заричане, само че през последните към 20 години не сме очевидци на същото “.

Сър Тим Бърнърс-Лий споделя, че една от особеностите на казуса е методът, по който се обработват персоналните данни – те се генерират при влизането на консуматор в даден уеб страница и остават да циркулират в неговата територия и по негова линия се употребяват от обвързваните с него трети страни.

Но един софтуерен план с отворен код, наименуван Solid, има за цел да преобърне това схващане. В основата му стои концепцията хората да имат свое частно вместилище за данни и да могат да избират кои организации да имат достъп до тях, с каква цел и за какъв брой време.

Наречен Personal Online Data Store или Pod, той дава на потребителите надзор върху техните данни и свободата да ги комбинират или споделят сред приложенията.

Сър Тим Бърнарс-Лий е съосновател на Inrupt, компания, която предлага технологии, основани на Solid. Той споделя, че потреблението на технологията би означавало, че съхранението на данни ще бъде „ концентрирано към хората, а не към приложенията “.

Други компании, предлагащи решения въз основата на Solid, са Graphmetrix и Digita.
Примерът на белгийската Athumi
Във Фландрия, Белгия, Athumi работи по няколко плана, употребяващи същата технология. Компанията е основана от фламандското държавно управление, с цел да помогне за възобновяване на стопанската система след изключителната обстановка около COVID-19. Компанията работи като безпристрастен медиатор, който свързва предприятия от разнообразни браншове и им дава опция за достъп до чувствителни данни на компании и жители.

Първият Solid план на Athumi започва предходната година в съдействие с компанията за набиране на личен състав Randstad, преди да бъде публикуван с други компании за набиране на личен състав. През 2024 година Athumi възнамерява да разшири това приложение до 30 000 консуматори.

Приложението взема решение постоянно срещан проблем за претендентите за работа в Белгия. Те постоянно би трябвало да изпращат копия на дипломите си, нормално като фотокопия по пощата. Понякога хората се затрудняват да намерят документите си, а приемането на заместващи документи води до закъснение и коства пари. „ Направихме този развой доста елементарен “, споделя Бьорн де Видтс, основен изпълнителен шеф на Athumi.

„ Първата стъпка е да активирате своя модул. Това се изисква по закон, тъй като не можем да предоставяме услуги за лице, което не ни е дало право да активираме неговия модул. Втората стъпка е да дадете позволение да заредим дипломата ви в капсулата. Третата стъпка е даването на достъп на Randstad за избран интервал от време, с цел да употребява дипломата във вашия pod за съответната кандидатура за работа. “

Същевременно жителите имат достъп и ръководят своите модули посредством уеб браузър.

За някои длъжности набиращият личен състав би трябвало да ревизира дали декларираната подготовка е същинска. Това може да отнеме доста време при обработката на документи. В приложението Solid дипломата има токен, който подсигурява, че данните са достоверни и не са били променяни.

Технологията се употребява пилотно и в опазването на здравето.

От тази година пет белгийски лечебни заведения ще съхраняват информация за визитите в болничното заведение в капсулите Solid на пациентите. Идеята е, че това ще улесни пациентите да споделят своите медицински данни. Например, те биха могли да споделят доказателство за неотдавнашен медицински обзор при кандидатстване за работа, с цел да не се постанова да минават различен.

Athumi също по този начин работи с няколко медийни компании за основаване на споделени потребителски профили, които обгръщат стрийминг услуги, тъй че феновете да могат да получават по-добре персонализирани услуги.

Капсулите съхраняват данни в общоприети формати, тъй че те да могат да се употребяват наново в разнообразни контексти. „ Истински занимателното за стопанската система на данните ще настъпи, когато ще можем да комбинираме тези разнообразни детайли на данните “, споделя Де Видс.

Проучване, поръчано от фламандското държавно управление, демонстрира, че жителите биха били склонни да употребяват капсулите, в случай че те икономисват време или пари, или им оказват помощ да подобрят здравето си.

Фламандските капсули за данни се хостват благодарение на Enterprise Solid Server, възложен от Inrupt. Джон Брус, съосновател и основен изпълнителен шеф на Inrupt, изяснява, че потребителите могат да разполагат с голям брой капсули, хоствани от компании като снабдители на интернет услуги или туристически компании, които употребяват постоянно. Достъпът до всички капсули се реализира посредством един вход.
Затруднят живота на хакерите
Макар че капсулите могат да споделят един сървър, всяка от тях има личен надзор на достъпа, заложен от потребителя. За разлика от тях фирмената база данни има един набор от контроли за достъп, който дава достъп до всички записи на клиенти. За съпоставяне:

Днес вие съществувате в огромни бази данни “, споделя Брус. „ Вашата кредитна карта е там дружно с 10 милиона други. “

Такива бази данни са цел с висока стойност. Хакерите са склонни да отделят месеци работа, с цел да се доберат до тях. „ Но когато цената на данните съществува единствено във вашата капсула, разликата е във типа на офанзивата, която би получила една банка, и тази, при която ви ограбват на улицата. Няма да има екип от хора, които да ви следват три месеца, с цел да ви откраднат портфейла “, отбелязва той.

Аманда Финч, основен изпълнителен шеф на The Chartered Institute of Information Security, споделя, че проектът на Athumi за основаване на централизирана платформа за данни ще има изгоди. Освен че ще улесни потока от данни в стопанската система, той може да увеличи сигурността.

От позиция на сигурността това би трябвало да помогне за основаването на по-безопасна среда. При по-малко платформи за отбрана и отговорност на една, всеобхватна страна, може да се чакат по-малко уязвимости спрямо голям брой разнообразни решения. “

Все отново тя прибавя нуждата от нерешителност, защото новата архитектура значи, че жителите поемат отговорност за повече чувствителни данни, в сравнение с биха могли да имат преди. „ Поставянето на сигурността в ръцете на потребителите и жителите е риск, като се има поради човешкият детайл “, споделя тя.

„ Ако някой бъде измамен да показа своя код с лъжец, той евентуално е изгубил всичко. Потребителите би трябвало сами да вземат съзнателни решения дали да споделят данни. Но това може да се случи единствено в случай че жителите са осведомени за това по какъв начин могат да понижат риска, като вкарат най-хубавите практики за сигурност, като да вземем за пример мощни пароли или многофакторно засвидетелствуване. “

Дали всички тези компании, привикнали да натрупат данни, ще се откажат елементарно от тях?

„ Компаниите не ги желаят ", споделя господин Брус. " Ако можеха да живеят в свят, в който не им се постанова да носят отговорност за вашите данни, само че могат да имат достъп до тях, щяха да одобряват това на мига. “

Според Де Видтс от Athumi – Solid може да е началото на гражданска война в региона на данните. „ Работя от 25 години в региона на съдействието сред B2B и това е първият път, когато виждам технология за шерване на данни, която има подобен капацитет да унищожи съществуващите бизнес модели “, споделя той.

Един жител може да реши кои данни в кое приложение за ползване да отидат. Субектът на данни става админ на данни. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР