От самото начало на нашата беда, вие ни помагахте, макар

...
От самото начало на нашата беда, вие ни помагахте, макар
Коментари Харесай

Украинският журналист Васил Климчук: Трябва ни въоръжение, не войници

" От самото начало на нашата неволя, вие ни помагахте, въпреки да не го афиширахте изключително. Помагахте ни с горива при започване на съветската експанзия, помагахте ни и със снаряди. А след вашите политически премеждия това посещаване изведе връзките на легалното ниво на същинската вероятност - с диалога за нуклеарните реактори, за опциите на вашата военна индустрия. В този подтекст журналистическата ни общественост е удовлетворена от визитата ".
Това сподели пред БНР Васил Климчук, украински публицист и политически анализатор.


Дълги години той работи като ефирен водещ и продуцент на публицистични излъчвания в Киев. След началото на войната води собствен YouTube канал, в който проучва политическите процеси и дипломатическите старания на Украйна да обезпечи нужната поддръжка за отбрана на страната от съветския агресор.

И добави, че ясната позиция е значима и няма сиви зони.
" Съседите или са на страната на насилника, или споделят - ще ти оказа помощ, тъй като на следващия ден той ще пристигна и при мен. Много страни ни оказват помощ, тъй като схващат това - в случай че ние не издържим, на следващия ден Путин ще отиде у тях. Ние предупреждавахме, когато влезе в Грузия през 2008-а. Да, имаше някаква реакция, когато нахлу в Крим, по-късно в Донецка и Луганска област. Някакви наказания, само че нищо изключително. И не щеш ли натрупа безочливост и споделя на НАТО: Махайте се до границите от 1997-а. Тоест, нищо не го спираше и нямаше да го спре, в случай че някои от нашите съседи през цялото време не ни бяха дали рамо. А други съседи желаят да се помирим, споделят, за какво се карате. Надяват се Путин да им подмятна някое " шоколадче " и считат, че е по-добре да продължат да го поддържат ".

В предаването " Неделя 150 " той акцентира, че България е известна като доста мощна със складовете си със остаряло руско въоръжение.
" При нас огромен % от арсенала в деяние е по руските стандарти, а в този момент към този момент имаме и доста по натовски диаметър, които ни обезпечават Съединените щати и Европа... Но имате задоволително снаряди на склад и това го знаят всички. Ако Украйна получи тези снаряди, те ще стигнат за седмица. На фронта става дума за стотици хиляди снаряди. Ако дадете вашите, ще бъдем доста признателни. Впрочем, вие няма да ги дадете, а ще ги продадете. Не желаеме нищо гратис. Това би трябвало да се подчертае. Ние плащаме за всичко това. Имаме случаи, когато са ни лъгали, изключително при започване на войната, цените скочиха тройно и четворно. Имаше доста наши сътрудници в чужбина, които цинично печелеха. Не се интересуваха от това, че хора би трябвало да се избавят, споделяха, че пазарът дефинира цената. Но по този начин или другояче, не става дума за дарове, а за пазаруване ".

Климчук дефинира като неуместни изказванията за български бойци, които да водят война в Украйна.
" На нас ни би трябвало въоръжение, не бойци. Нашите имат опит с година и половина в модерни бойни дейности в 21-ви век, те са минали подготовка в натовски страни и имат всекидневен военен опит. Нима мислите, че някой може да се съпостави с нас? Аз мисля, че не. Но когато няма причини, стартират опитите за заплашване. Войници - не, би трябвало ни въоръжение, знаем по какъв начин да го използваме вярно и да създадем това, че съветската мечка да не продължи нататък и да не пристигна и при вас ".

По думите на журналиста над 80% от украинците са срещу договаряния с Русия при сегашните условия, които тя диктува.
" Преговори - чак откакто се изтеглят от територията на Украйна. Путин в действителност скапе всичко, което можа, за руснаците - и отношението към страната. Не знам какъв брой генерации би трябвало да се сменят. Изпитваме и болежка, и ненавист, и засегнатост, и недоумение, само че най-важното - ние нямаме желание да се предаваме... Това са врагове, които ни нападнаха къщата. Надяваме се, че няма да се бием до последния украинец. Ако има помощ, няма да има такава борба. Знаете каква е икономическата обстановка в Русия. Но ние не би трябвало да разрешаваме пауза. По-скоро би трябвало да победим врага. Няма да ги атакуваме ние, няма да превземаме Москва. Нека си живеят в блатата. Не ни трябват техните земи, би трябвало да възвръщаме своите ".

Според него и след изборите в Съединени американски щати, американците ще продължат да обезпечават оръжие на Украйна, в случай че войната продължи, тъй като " оня човек в Москва прави, каквото желае и това го схващат във Вашингтон - без значение дали са демократи, или републиканци ".


" Ние като никой различен желаеме войната да свърши. Не желая детето ми да бяга в укритието, не желая дронове да унищожават домовете ни. Но разбираме, че първо би трябвало да изгоним нашествениците и да влезем под чадъра на НАТО. Това е основната спирачка за Путин. Нищо друго няма да го спре. Него не го интересува толкоз кой е в Белия дом. Ние също желаеме по-скоро да има край. Но става като в остарялата алегория - или падишахът ще почине, или магарето. Искаме войната да свърши по-скоро, само че не бих свързвал това с американските избори. Очевидно, че Америка може да форсира процеса. Могат да ни продадат самолети дружно с водачи, които да наемем. Ние сме подготвени да платим. Но всички се притесняват да не би Русия да се разпадне, тъй като не се знае в чии ръце ще се окаже нуклеарното оръжие. И чакат края на Путин ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР