От сагата с коронавируса се научихме на няколко неща –

...
От сагата с коронавируса се научихме на няколко неща –
Коментари Харесай

Седем ваксини срещу COVID-19 са в етап на клинични изпитания

От сагата с ковид се научихме на няколко неща – има такова заболяване, то е мощно заразно, знаем по какъв начин се предава и по какъв начин да се пазим. В момента за лекуване на COVID-19 се употребяват няколко медикамента, само че те не са със 100% успеваемост, като постоянно поради страничните резултати, даже се стопират. В момента се създават над 70 ваксини против болестта, като 7 са в стадий на клинични тествания върху хора във Англия, Съединени американски щати и Китай. Това сподели в ефира на bTV ръководителят на Първа клиника по инфекциозни заболявания към Военно-медицинска академия - проф. Камен Плочев. 

По думите му новият ковид е болест на държанието, тъй като то рефлектира върху здравето. Ето за какво го тормози отварянето на моловете и фитнесите в понеделник.  Той изясни, че поради дългия инкубационен интервал мъчно се наблюдава веригата на инфектираните. И добави, че в рисковата група влизат хора с наднормено тегло, преклонна възраст, невисок социално-икономически статус, хора със болести като диабет и рак. 

„ Все още не сме сигурни по какъв начин вирусът попадна в човешката популация. Обвиняваме едно животинче – пангулин, някакви прилепи, само че това не е изцяло известно. Не знаем цялата картина на патогенезата, а по този начин не знаем накъде да насочим противоепидемините ограничения “, разяснява медикът.

Относно плазмената терапия, той разяснява, че тя може единствено да помогне при лекуването, макар че все още към момента няма съответни данни за успеваемостта ѝ. 

" Новото е, че са основани моноканални антитела, които мога да блокират проникващия рецептор на вируса. Това е верният път за основаване на медикамент, само че не знам каква ще бъде цената, тъй като това са скъпи лекарства. Експертите са скептични, тъй като към момента не се знае дали се построява имунитет ", добави проф. Камен Плочев. 

По думите му, към момента не е ясно по какъв начин ще се развие болестта. Единият вид е да има непрекъснато болни хора, другият да се трансформира в сезонно заболяване като грипа и третият е да има пиково разпространяване поради разширението на обществените контакти. 

Проф. Камен Плочев уточни още веднъж кои са най-често срещаните признаци - в 87% от случаите има тресчица, в 47% - температура, обособяване на храчки, зной и мускулни болки – 32%. " Няма неповторим признак, който да се среща при всички инфектирани ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР