От ръководството на НАТО призоваха Косово да намали напрежението със

...
От ръководството на НАТО призоваха Косово да намали напрежението със
Коментари Харесай

НАТО призова днес Косово да намали напрежението със Сърбия

От управлението на НАТО приканиха Косово да понижи напрежението със Сърбия. Това става ден откакто държавното управление му нахлу със мощ в общински здания, с цел да вкара новоизбраните кметовете в обитаемата най-вече със сърби северна част на страната, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Възникналите вследствие на това конфликти сред косовската полиция и протестиращи, които се опълчват на етническите албански кметове, накараха Сърбия да сложи армията си в цялостна бойна подготвеност и да придвижи елементи по-близо до границата. " Призоваваме институциите в Косово да деескалират неотложно напрежението и молим към всички страни да решат обстановката посредством разговор ", написа в Туитър представителят на НАТО Оана Лунджеску. Тя сподели, че КейФОР, 3800-членната мироопазващи задача в Косово, ще остане бдителна, написа " Нвини.бг ". 

В град Звечан в Северно Косово органите на реда използваха сълзотворен газ през вчерашния ден, с цел да разпилян множеството пред постройката на общината. Протестиращите се опитваха да попречат на новоизбрания кмет, който е етнически албанец, да встъпи в служба след локални избори, които сърбите бойкотираха. Сърбите в северната част на Косово не одобряват оповестената през 2008 година самостоятелност от Сърбия и към момента виждат Белград като своя столица. Етническите албанци съставляват над 90 % от популацията на Косово, а сърбите са болшинство единствено в северната част.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР