От публикации в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля

...
От публикации в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля
Коментари Харесай

Ген. Събев: Да се търси отговорност на правителството, ако не се възползва от възможността за нидерландски изтребители

„ От изявления в нидерландски медии стана ясно, че страната обмисля да даде непотребните си изтребители Ф-16 на източноевропейските си съдружници в НАТО. Така те ще могат да изпратят своите МИГ – 29 или Су-25 на Украйна. Това е неповторима опция България да придобие такива самолети ", съобщи пред военачалник Съби Събев, който е първият български представител в НАТО.

„ Ако не се възползваме от нея, би трябвало да търсим отговорност на ръководещите. Така, когато дойдат и новите самолети Ф-16, ние ще експлоатираме единствено един вид във военно-въздушните сили “. България би трябвало да поеме самодейността и да изпрати писмо, че има предпочитание да подписа такова съглашение с Нидерландия, изясни той. „ Така ние ще можем да обучим летателния състав на този аероплан. Такова образование лишава приблизително 6 месеца, в случай че има при интензивни тренировки “.

Генерал Събев допуска, че сега страната ни разполага с сред 12 и 14 изправни самолета: „ Ако получим толкоз от Нидерландия, ние ще придобием една ескадрила по модела, който Румъния разви “. За един избран интервал защитата на нашето въздушно пространство ще се поеме от съдружниците в НАТО, разясни той. „ Те идват да ни подкрепят и в този момент. Важно е първи да заявим това предпочитание за приемане на самолетите ", разясни генералът.

„ Може би ще го напарят също Полша и Словакия. Ако нашето държавно управление и министерството на защитата не са изпратили писмо, приканвам ги да го създадат. Ние получаваме тези самолети гратис. Вероятно ще заплатим единствено образованието на летателния състав “, сподели още ген. Събев. Той предполага, че нидерландските Ф-16 имат най-малко 800-1000 часа останала употреба, която е задоволителна до приемане на новите изтребители, които България чака от Съединени американски щати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР