От пшеницата се прави хляба, една от основните храни на

...
От пшеницата се прави хляба, една от основните храни на
Коментари Харесай

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

От пшеницата се прави хляба, една от главните храни на човечеството. Пшеницата също по този начин е съществена стока за държавните управления, чиято дарба да останат на власт и да управляват масите зависи от способността им да изхранват популацията, се споделя в разбор квалифициран от анализатори за финансовия портал Investing.com.

През 2022 година динамичността на фючърсите на пшеницата отразява военния спор в Украйна и нестабилната геополитическа обстановка като цяло. Повишаващите се цени предизвестяват за опасности от апетит в част от страните по света и даже всеобщи недоволства, които биха могли в допълнение да изострят проблемите, породени от спора в Украйна.

На стоковите пазари на Съединени американски щати и други страни се търгуват разнообразни фючърсни контракти за пшеница. Еталонът е фючърсът за мека алена зимна пшеница. През март тази година цената му скочи до нов връх за всички времена - $13,4 за бушел (27,215 кг), превишавайки предходния връх от $13,345 за бушел от 2008 година.

Пшеницата и политиката имат богата обща история

От незапомнени времена историята се е развивала по този начин, че повишаването на пшеницата и дефицитът й водят до съществени политически последствия, защото пшеницата е една от главните храни. Заедно износът на пшеница от Русия и Украйна съставлява една трета от международния експорт на зърно. Заради водещите се от края на февруари боеве, плодородни ниви в Украйна се трансфораха в бойни полета.

Черноморските пристанища също играят значима роля в износа на пшеница. Конфликтът ще докара до спирания или прекъсване на доставките, което пък води до дефицит на пшеница и други селскостопански артикули, които се изнасят от района, включително царевица и ечемик.

Поради наказания и ответни ограничения, Русия " краткотрайно " спря износа на минерални торове, защото сезонът на засаждане на зеленчуци и други култури стартира в Северното полукълбо.

А на Русия се пада към 12,6% от международния експорт на торове. Така че спирането на износа от един от най-големите снабдители на торове в света (ще) докара до по-високи цени и понижаване на предлагането на торове, нужни за развъждането на зърнени, маслодайни и други култури по света.

По този метод ще пострада освен износът от Русия и Украйна, само че цялото международно селскостопанско произвеждане.

Високите цени и дефицитът на съществени храни могат да причинят апетит и всеобщи недоволства по света

Военният спор в Украйна ще има последствия надалеч зад рамките на двете страни, които могат да накарат популацията на доста страни в света да бъде изправено пред апетит през 2022 година, а и по-късно. Най-голяма опасност в тази тенденция има за Африка и развиващият се свят, където бедността и гладът евентуално ще станат още по-лоши.

Китай и Индия, двете най-гъсто обитаеми страни в света, могат да се сблъскат с дефицит на храна. Те обаче не са се включили към антируските наказания, което значи, че доставките на храни и първични материали няма да спрат за тях.

Цените в Съединени американски щати и Европа обаче евентуално ще " скочат до небето ", повишавайки още инфлацията, която така и така беше на най-високото си равнище от 40 години насам, даже преди спора в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР