От прокуратурата не одобряват да има отделен прокурор, който да

...
От прокуратурата не одобряват да има отделен прокурор, който да
Коментари Харесай

Прокуратурата не приема да има отделен прокурор, разследващ главния прокурор

От прокуратурата не утвърждават да има обособен прокурор, който да проверява основния прокурор. Изцяло негативното мнение бе подадено в Народното събрание от държавното обвиняване, написа " 24 часа ".

Становището на прокуратурата e по отношение на импортирания от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

В новите текстове се планува даването на изключителна подготвеност на съответен обвинител да се занимава с следствия против основния прокурор , при възможни данни за осъществено закононарушение.

От прокуратурата подчертават, че няма потребност от сходна нова служба, защото и законът, и конституцията към този момент са планували механизъм за следствие на основния прокурор , в случай че има данни за осъществено от него закононарушение.
 Идеята за самостоятелен прокурор била с политическа, не с юридическа цел
Идеята за самостоятелен прокурор била с политическа, не с юридическа цел

Според Зинаида Златанова се основава втора фигура на основен прокурор

От държавното обвиняване се базират и на неотдавна постановеното от Конституционния съд на Решение № 11 от 23 юли 2020 година по конституционно дело №15/2019 година, съгласно което всеки прокурор в страната има подготвеност и може без значение да организира следствие на основния прокурор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР