От прокуратурата излязоха с позиция относно изявление на вътрешния министър

...
От прокуратурата излязоха с позиция относно изявление на вътрешния министър
Коментари Харесай

Рашков обвини ГЕРБ в купуване на гласове, партията му отговори

От прокуратурата излязоха с позиция по отношение на изказване на вътрешния министър Бойко Рашков в интервю за БНР.

Според държавното обвиняване той е направил " отрицателни мнения и оценки по отношение на работата на прокурори в страната по съответни досъдебни производства за закононарушения, свързани с изборните права на жителите и претенции за предприемане на незабавни кадрови ограничения – налагане на дисциплинарни санкции и „ премахване “ на същите ". От прокуратурата назовават изказването на министъра " опит за жестоко посягане върху независимостта на прокуратурата /.../ и опит за непозволено въздействие и вмешателство в реализиране на функционалностите на магистратите при взимане на решения по съответни досъдебни производства, което е в несъгласие с конституционно открития принцип за разделяне на управляващите ".

Вътрешният министър Бойко Рашков с нови разкрития за схеми за пазаруване на гласове. На празника на Министерството на вътрешните работи той разгласи, че при интервенция на полицията са открити описи с имената на хиляди гласоподаватели, има и арестувани.

„ Не може някогашният министър-председател да назовава служителите на реда от Министерство на вътрешните работи полицаи - навръх празника им. И тази тяхна „ милиционерска работа ”. Той не знае, че през това денонощие, което изтече, са разкрили освен документи, свързани с така наречен „ златен мочур ”, които бяха укрити от фискалните органи у нас. В имущество на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са открити описи с 28 000 гласоподаватели. По първични данни, това са гласоподаватели за политическа партия ГЕРБ ”, съобщи Рашков.

Вътрешният министър уточни, че са получили към 150 сигнала за изборни закононарушения. От прокуратурата обаче омаловажавали този факт.

„ Ние работим непрекъснато. Имаме, може би, към 150 сигнала за изборни закононарушения. Работим по тях доста интензивно, и то не от през вчерашния ден. Имаме редица триумфи - споделям това, тъй като виждам по какъв начин някои сътрудници от прокуратурата омаловажават този факт. Дори вършат изказвания, че не са разкрити такива групи, че няма никаква ефикасност в тази активност. Искат надали не да опровергаят това, което ние въпреки всичко считаме, че е наш дълг ”, добави той.  

Кой е основният прокурор в България?Онзи, който назначава основния прокурор, на този пост, той е основният прокурор. Защото той споделя това, което би трябвало да стане ”, съобщи Рашков.

За да поддържа изказванията си, той уточни единомислието на прокуратурата в Пловдив и думите на Борисов същия ден по отношение на акцията за пазаруване на гласове в града.

От държавното обвиняване обаче отвърнаха:

„ Голяма част от получените докладни мемоари от Министерство на вътрешните работи бяха непълни и не съдържаха задоволително данни за осъществено закононарушение. Което наложи възлагането на спомагателни инспекции ”, съобщи Сийка Милева.

Министерство на вътрешните работи би трябвало да извършва напътствията на прокуратурата, подсетиха от обвиняването. По техни данни, седмица преди вота опитите за пазаруване на гласове зачестяват.

„ Считам, че проблемите с координацията сред прокуратурата и органите по следствието биха били причина, която може да докара до отбягване на наказателна отговорност на част от лицата, обвинени в осъществяването на закононарушения ”, добави Милева.

Войната Министерство на вътрешните работи - прокуратура носи изгода единствено за престъпността, обявиха още от обвиняването. 

При акциите против пазаруването на гласове в Хасковско са арестувани четирима души. Всички те са членове на едно семейство.

Не закъсня и отговорът на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов оповестиха за NOVA, че изказванията на силовия вицепремиер са:

„ Поредната груба операция на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет. Време е Бойко Рашков да спре да споделя и да стартира да потвърждава изказванията си ”, обявиха от партията.

По-късно денем, на изключителна конференция, от ГЕРБ още веднъж разясниха дейностите на силовия министър.

Един много комплициран човек върви по малките екрани – това е Бойко Рашков. Понеже два месеца всички са срещу нас, съгласно данните на всички социологически организации продължаваме да сме преди всичко. Рашков, като главен PR на това държавно управление, тъй като Министерство на вътрешните работи замязва на PR организация, е във финалната част на своята интензивност.  Днес даже прочетохме, че той стартира офанзива против Българската православна черква. Обвинява я в покупко-продажби. Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат църквата към този момент 100 години, само че мавзолеи към този момент няма, а църкви още има. Не църквата поддържа ГЕРБ, а ГЕРБ - църквата. Надявам се, в този момент да не викат митрополити на разпит в полицията “, съобщи Тома Биков.

При акциите против пазаруването на гласове в Хасковско са арестувани четирима души. Всички те са членове на едно семейство.

„ Установени са три лица - двама братя и един наследник. В домовете на техните родители са открити описи с 28 000 лица на разнообразни адреси. Тези хора работят в дезинфекцията в Свиленград ”, изясни шефът на Главна дирекция „ Национална полиция ” Станимир Станев.

При продължаващата акция на полицията през вчерашния ден описи с гласоподаватели са открити и в Харманли. Там е имало и бюлетини за идния избор.

Полицията влиза в село Димитровче през вчерашния ден сутринта като част от акцията против изборна търговия. Вниманието на униформените е ориентирано към двама братя от Свиленград.

Сред откритото са и касови книги на компанията, извършваща дезинфекцията по турската граница, където Национална агенция за приходите разпореди цялостна данъчна проверка. Именно с нея са свързани двамата братя.

Единият от арестуваните работи на „ Капитан Андреево ”, а брачната половинка му е общински консултант в Свиленград. Днес всички арестувани към този момент са освободени без повдигнати обвинявания. Те са разпитани в качеството им на очевидци.

В Димитровче споделят, че не знаят фамилията да се занимава с изборна търговия. Изненадали се от полицейската акция.

Някои признават, че пари за гласоподаване се оферират, само че те не взимали. Освен в Свиленград полицията е задържала няколко души по съмнение за търговия с гласове и в други градове.

Задържани има и в Харманли. Там в две села също са открити описи и бюлетини за избори те на 11 юли.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР