От Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) ще представят в неделя проекта

...
От Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) ще представят в неделя проекта
Коментари Харесай

ПП и ДБ представят утре проекта си за конституционни промени

От " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) ще показват в неделя плана си за конституционни промени, оповестяват от пресцентъра на Политическа партия.Това ще стане взаимно с представители на самодейността " Правосъдие за всеки ", с които по-рано тази седмица групировката разиска концепциите за промени в главния закон.

Засега от ПП-ДБ не са споделили дали на следващия ден единствено ще показват предложенията си, или следва и внасянето им в Народното събрание като законопроект.

Очаква се измежду предложенията на групировката да бъде Висшия правосъден съвет (ВСС) да бъде разграничен на два обособени съвета – един за съдиите и един за прокурорите. От ПП-ДБ към този момент за заявявали, че ще желаят двата съвета да са с друго систематизиране на професионална и парламентарна квота. Те упорстват в съвета на съдиите превес да имат съдиите, определени директно от съдии, а в прокурорския съвет болшинството от членовете да са определените от Народното събрание.

В плана се чака да бъде заложено и ограничение на пълномощията на основния прокурор, а не изтриване на самата институция. Някои функционалности на основния прокурор ще бъдат непокътнати, само че се чака да бъдат отстранени надзорът за правда и методическото управление.

Сред предложенията на ПП-ДБ би трябвало да е и въвеждането самостоятелна конституционна тъжба, както и промени във връзка с служебното държавно управление.

Съдебната промяна и конституционните промени бяха измежду главните цели на ПП-ДБ. После това стана идея на взаимното ръководство с ГЕРБ. В началото на юни финалното договаряне на държавното управление обаче стана с благословията на Движение за права и свободи, което в действителност обезпечи конституционното болшинство.

През последните седмици ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи импровизирано водеха и диалози по какъв начин да се задвижат измененията в конституцията – дали да бъдат импортирани обособени планове или един общ. По-рано тази седмица водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгласи за втория вид.

" Проектът за конституция би трябвало да бъде изработен и конституционното болшинство, което ще го отбрани, да излезе дружно да го показа пред обществото ", сподели Борисов преди дни.

Тогава съпредседателят на Демократична България Христо Иванов не сподели дали съгласно него предложенията би трябвало да бъдат в един план или в обособени.

Съгласно конституцията правото на самодейност за изменение и допълнение на главния закон принадлежи на най-малко 60 народните представители, както и на президента. Парламентарната група на ПП-ДБ има 63-ма депутати, тази на ГЕРБ има 69, само че Движение за права и свободи има едвам 36. Това значи, че ПП-ДБ и ГЕРБ могат независимо да внесат свои лични оферти, само че Движение за права и свободи не може.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР