От приватизацията през 1999 г. досега в предприятието са инвестирани

...
От приватизацията през 1999 г. досега в предприятието са инвестирани
Коментари Харесай

"Асарел – Медет" ще инвестира 150 млн. лв. тази година

От приватизацията през 1999 година до момента в предприятието са вложени 1.2 милиарда лева

© Николай Дойчинов Медодобивната компания " Асарел – Медет " ще влага 150 млн. лева през 2019 година Макар че обичайно вложенията на сдружението не са дребни – приблизително по 100 млн. лева годишно, по-голямата сума тази година е планувана главно за рационализация на обогатителната фабрика и за инфраструктура на площадката на предприятието в Панагюрище, както и за други планове. Това сподели изпълнителният шеф Делчо Николов пред публицисти.

От приватизацията на компанията през 1999 година до момента са вложени 1.2 милиарда лева " Асарел – Медет " е и единественият представител от Панагюрище, който попада в класацията К100 на най-големите компании в България с доходи от 396.5 млн. лева за 2018 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Вложенията в Панагюрище

Добивната компания играе основна роля за това в общината да има доста повече вложения от междинното за страната. При равнища от към 2200 лева годишни вложения приблизително на човек в страната и малко над 1000 лева в област Пазарджик, индикаторът за община Панагюрище е към 4000 лева Това демонстрира икономическият и обществен профил на общината, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) по поръчка на " Асарел – Медет ". Особено внезапен е скокът през 2015 година, когато е направена цялостна реорганизация и преоборудване на болничното заведение " Уни хоспитал " като публично-частно партньорство сред компанията и община Панагюрище. " Инвестицията в плана е над 120 млн. лева ", сподели Николов.
Проучването на ИПИ демонстрира още, че до момента в който популацията на Панагюрище образува едвам 9% от това на региона, вложенията в общината са близо една четвърт от общите в региона на Пазарджик.

Младите се завръщат

Като дребна община (под 23 хиляди поданици по данни за 2017 г.) Панагюрище не остава незасегната от демографските проблеми и както в цялата страна там също се следи натурален спад, който е резултат от застаряващо население. В същото време обаче механичният спад, който регистрира какъв брой хора се заселват и какъв брой се изселват от обещано обитаемо място и който е главната причина за обезлюдяването на някои региони, в Панагюрище доста се забавя последните години, разяснява старши икономистът от ИПИ Петър Ганев.

Тенденцията е изключително забележима след 2015 година, когато беше осъвременена болничното заведение " Уни хоспитал ". Данните за механичното придвижване на хората по възрастови групи демонстрират забавна наклонност, а точно, че през 2017 година в Панагюрище са се заселили повече фамилии с дребни деца, в сравнение с са я напуснали.

Напоследък има и друга позитивна смяна. Традиционно Панагюрище губи хора, които отиват в Пловдив, Пазарджик и София, както и в чужбина. И до момента в който отливът на хора към Пловдив се резервира, за последните три години придвижването към Пазарджик към този момент е нулево, а във връзка с столицата през 2017 година Панагюрище е " спечелило " хора – повече са пристигнали от София в Панагюрище, в сравнение с противоположното, сподели Ганев.

Повече от една трета от учениците в общината споделят, че след 10 години ще живеят в Панагюрище. Интересното е, че 30% от младежите желаят да стартират личен бизнес, което по думите на Ганев демонстрира високи предприемачески настройки измежду младите. Други близо 30% пък желаят да работят в областта на промишлеността, откакто завършат.

Работа и възнаграждение

Това, което отличава общината, е, че заплатите са по-високи от междинната за страната и доста над междинното за област Пазарджик и това е реалност, който се следи от години. По данни от 2016 година междинната брутна работна заплата в Панагюрище е 1172 лева по отношение на 948 лева за страната (24% повече) и с 61% над равнището в региона (727 лева.). Последните данни за 2017 година демонстрират, че междинната заплата в общината към този момент доближава 1285 лева, с което Панагюрище се подрежда измежду топ 10 общини в страната (9-о място).

През последните години доста се усилва и заетостта в общината, като към този момент доближава към 54% от хората в трудоспособна възраст, което е с 15 пункта повече от междинното за региона. " Силната промишленост води до по-високи заплати и това се отразява на цялата среда ", сподели Ганев. Основната част от жителите на общината работят в преработващата индустрия (43%), а в добива са заети 12%. Само в " Асарел – Медет " работят 1200 души, 240 от които инженери, като цифрата не включва заетите в дъщерните сдружения на компанията.
По-добро опазване на здравето

Особено забележим е растежът в заетостта в областта на опазването на здравето след модернизацията на болничното заведение, с помощта на публично-частното партньорство сред компанията и общината. По данни на ИПИ личният състав в болничното заведение, която е била пред закриване, се нараснал с повече от двапъти сред 2015 година и 2017 година и доближава 707, двойно повече са и леглата.
Това е и повода общината да може да се похвали със забележителни индикатори в областта на опазването на здравето. В момента един доктор на приблизително 120 поданици в Панагюрище се пада или двойно по-малко от междинното за страната, само че приблизително за област Пазарджик един доктор се грижи за близо 300 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР